Hrvatska će dobiti sveobuhvatan popis svih njenih prirodnih bogatstava: Ovo su najznačajnija

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2016. u 15:20
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Samo vrijednost poljoprivrednih i šumskih resursa u Hrvatskoj iznosi oko 17 milijardi američkih dolara.

Hrvatska prvi put na jednom mjestu ima popis svih prirodnih bogatstava zemlje, dosad nedovoljno iskorištenih u razvoju države. Riječ je o sveobuhvatnoj “inventuri” nacionalnog blaga s prijedlozima za zaštitu hrvatskih prirodnih bogatstava, ali i njihovo racionalno iskorištavanje, navedenima u knjizi “Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj”, koja će biti predstavljena sutra u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Kako piše Večernji list, samo vrijednost poljoprivrednih i šumskih resursa u Hrvatskoj iznosi oko 17 milijardi američkih dolara. Studija obuhvaća energente, pitke i površinske vode; metalne i nemetalne sirovine; šume i šumsko zemljište; poljoprivredu i poljoprivredno zemljište; prometnu, digitalnu i energetsku infrastrukturu te prijedloge za racionalno gospodarenje prirodnim bogatstvima.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ovo su najznačajnija hrvatska prirodna bogatstva:

1. Šume i šumsko zemljište vrijede 6,9 milijardi dolara 

2. Vrijednost poljoprivrednog zemljišta 10 milijardi dolara

3. 1246 otoka, a udio im je u gospodarstvu samo 5-7%

4. Po bogatstvu voda peti smo u Europi 

5. Vrijedna infrastruktura i analiza podataka 

6. Imamo značajne zalihe ugljikovodika 

7. 12 vjetroelektrana – vrijednih 315 milijuna eura 

8. Imali bismo 30.000 radnih mjesta da koristimo sunce

9. 450 vrsta riba u Jadranskom moru 

Komentari (8)
Pogledajte sve

političari su naše najveće bogatstvo, da nije njih ne bi bilo siromašnih

Nešto u tom popisu baš i ne štima: 2,6 mil ha šuma, 2,96 mil ha poljoprivrednog zemljišta. Znači 26 000 kvadratnih km šume i 29 6000 kvadratnih km poljoprivrednog, ukupno 54 600 kvadratnih km. Znamo li da je cijela površina Hrvatske 56 994 kvadratna kilometra, gdje su tu gradovi, sela, ceste. pruge, jezera, dalmatinski krš, planine. Ovo su izgleda prilično paušalne procijene površina.

Jako je važno znati koliko nam vrijedi prirodno bogatstvo , kako bi nas političke elite i dalje mogle zaduživati , iako za to nemaju odobrenje naroda , pa čak nemaju ni odobrenje Sabora.

U slučaju da Država prestane vraćati kredite oni koji su nam dali te kredite oduzeli bi nam to prirodno bogatstvo : šume , vode , oranice…sve.

To dođe kao hipoteka ili osiguranje kreditorima , ako ne bi vraćali kredite kreditori bi nas blokirali i oteli našu imovinu.
Nebi nas spasio ni živi zid.

Pa to ti je potencijal investicije, a ne vrijednost zemljišta

New Report

Close