Slovenija će 2017. imati 500 punionica električnih vozila

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2016. u 22:00
Tesla je u Sloveniji postavio dvije punionice sa dvanaest mjesta za punjenje, u Ljubljani i na Kozini

Za razliku od ostalih koji plaćaju punjenje, vlasnicima Teslinih vozila, kojih je u Sloveniji 70, punjenje je uključeno u cijenu vozila.

Europskim cestama vozi već pola milijuna električnih automobila i hibrida, a broj registriranih vozila popeo na 200 tisuća kuna. U Sloveniji je trenutno registrirano oko 330 električnih vozila, kojima se svakog mjeseca pridruži deset do petnaest novih, kaže Ignac Završnik, predsjednik Udruge slovenskih električnih vozila (Devs).

Godine 2009. u Sloveniji su bila registrirana samo tri električna automobila, dok je prošlog mjeseca Ljubljanski javni prijevoz od tvrtke Porsche Slovenija nabavio 20 novih e-golfova za novu uslugu prijevoza na poziv Eurban. Slovensku mrežu postaja za javno punjenje zasad čini 225 punionica, od kojih je 26 na autocestama koje je postavio operator distribucijskog sustava Sodo, a nedavno je upravljanje nad njima preuzeo Petrol, koji svoju mrežu punionica razvija od 2012. godine. U njoj je, u središtima gradovima, u trgovačkim centrima i turističkim mjestima 15 punionica sa 31 mjestom za punjenje.

Neke su i na drugim benzinskim postajama, tako da korisnici za plaćanje mogu koristiti tzv. platne kartice elektromobilnosti.Međutim, nisu svi zadovoljni. "Problem s postajama za brzo punjenje je u sustavu naplate koji nije ohrabrujuć za e-mobilnost", kaže Ignac Završnik iz Devsa, objašnjavajući da Petrol ima prepaid kartice, s kojima jedno punjenje stoji deset eura, dok u drugom sustavu naplaćuju po minuti punjenja, te je vozilima koja se duže pune ta usluga skuplja. Međutim, vlasnici automobila Tesla, kojih je u Sloveniji 70, pune besplatno jer je punjenje uključeno u cijenu vozila.

U Sloveniji Tesla ima šest punionica u ljubljanskom hotelu Mons i šest na graničnom prijelazu Kozina. "Pretpostavljam da će 2017. biti prekretnica za brzi rast e-vozila i e-punionica. Iako ih je sada u Sloveniji oko 225, sljedeće godine bit će ih barem 500", kaže Matej Čer iz Avantcara. Za usporedbu, u Hrvatskoj je trenutno 129 punionica za električna vozila, kojih je oko 800. S druge strane, prema riječima Uroša Salobira iz Elesa, uskoro će se punjenje električnih vozila obavljati najčešće na parkiralištima, gdje su vozila parkirana noću.  

Električna vožnja

Norveška na vrhu
Svaki treći novoregistrirano vozilo u Norveškoj je električno ili hibridno, dok je lani takvo bilo svako četvrto. Na drugom mjestu po prodaji električnih vozila je Nizozemska, gdje je udio takvih automobila među novoregistriranim samo 2,2 posto. Slijede Francuska sa 1,3 posto i Velike Britanije s jedan postoto. U drugim zemljama, uključujući Njemačku, udio novoregistriranih električnih vozila manji je od jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close