Šećerana bez kupca jer se ne zna koliki su joj dugovi

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2016. u 22:00
Ne dođe li nijedno pismo namjere stečajni upravitelj predlaže prodaju

Kao mogući partneri za oživljavanje Šećerane spominjale su se tvrtke iz Poljske, Španjolske, Austrije, Mađarske, Turske i Hrvatske.

Nijedan od potencijalnih kupaca bijeljinske Šećerane u stečaju koji su se u spominjali u javnosti nije sudu dostavio pismo namjere, a ne stigne li u sljedećih nekoliko dana, stečajni upravitelj Lazo Đurđević će predložiti da se imovina te tvornice proda kao cjelina, javlja portal Capital.ba. 

Propali svi planovi
Skupština vjerovnika Šećerane na kojoj će se održati posebno ispitno ročište i ispitati preostale prijave potraživanja te izvještajno ročište na kojem bi se trebala donijeti odluka o uvjetima i načinu prodaje imovine koja čini stečajnu masu zakazana je za 22. rujan. Ako do tog datuma, tj. četvrtka ovog tjedna, pristigne pismo namjere od nekog zainteresiranog strateškog partnera bit će razmatrano tog dana.  

 

64mil.

kuna iznose dosad priznata potraživanja vjerovnika

U prethodnom razdoblju na prodaju je bio ponuđen dio pokretne imovine Šećerane, a kao potencijalni partneri za oživljavanje Šećerane spominjale su se tvrtke iz Poljske, Španjolske, Austrije, Mađarske, Turske i Hrvatske. Tako je poznati hrvatski poduzetnik Enver Moralić još u prosincu 2015. tvrdio da ne odustaje od namjere da preko jedne od svojih tvrtki preuzme bijeljinsku Šećeranu, u koju je, kako su objašnjavali njegovi suradnici, prije pet godina uloženo više milijuna eura. Oni su tada, kako su navele Nezavisne novine, optužili vladu RS, većinskog vlasnika Šećerane, za lošu suradnju u pregovorima s tada Moralićevom Poljoprivrednom zadrugom Jankovci o preuzimanju i revitalizaciji Šećerane, navodeći da vlada RS čak nije ni odgovorila na njihovu ponudu, a spominjala se i mogućnost tužbe.

Međutim, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS odbacili su te optužbe, tvrdeći da je vlada RS 4. svibnja 2015. razmatrala neobvezujuću ponudu PZ Jankovci i zaključila da nije prihvatljiva. U lipnju 2015. objavljen je plan uprave Šećerane prema kojem bi sredstva za pokretanje proizvodnje osigurala vlada RS i to putem kreditne linije državne Investicijsko-razvojne banke (IRB) RS, ali ni od toga nije bilo ništa.

Svi čekaju 22. rujan
Ukupno priznata potraživanja vjerovnika Šećerane dosad iznose 16 milijuna KM (oko 64 mil. kuna), dok procijenjena imovina Šećerane iznosi oko 24 milijuna KM (oko 96 mil. kuna). Rade Rakić, predstavnik manjinskih dioničara Šećerane, rekao je za Capital.ba da i dalje postoji zanimanje četiri potencijalna partnera za pokretanje proizvodnje, ali da svi oni čekaju 22. rujan kada bi konačno trebalo biti poznato kolika su ukupna potraživanja vjerovnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close