Turizam pogurao 
i građevinu, napokon sluti na oporavak

Autor: Marina Šunjerga/VL , 02. rujan 2016. u 08:15
Najviše se ulaže u gradnju turistilčkih objekata, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Tijekom šest mjeseci 2016. izdano 19% više dozvola no predviđena vrijednost radova manja je 5%.

Turizam je pogurao ukupno gospodarstvo, a donio je i nadu u oporavak građevine. Izmicanje države iz velikih projekata natjeralo je većinu građevinskih tvrtki u predstečajne nagodbe, a teško su preživljavali i male. Budućnost je u izvozu, ali tek šačica domaćih tvrtki pokušava pobijediti EU konkurenciju, a rijetko se i odlučuju na izlazak na treća tržišta.

“U budućnosti će moći opstati samo obrtnici i male tvrtke ili ozbiljne kompanije koje barem 40% prihoda ostvaruju vani”, uvjeren je Vlado Čović iz Zagreb Montaže i vjeruje da je obujam građevinskih radova potjerao turizam. Ulaže se u apartmane – 40-ak je tisuća novih ležaja u privatnom smještaju, ali ulaže se i u hotele pa su tako 2015. turističke tvrtke plasirale oko 500 milijuna eura, a tijekom ove sezone moglo bi biti riječi o balo gotovo 700 milijuna eura za nove objekte.

Ipak, za jači poticaj velikim građevinskim tvrtkama potrebni su infrastrukturni projekti. Projekt Zračne luke Zagreb osjetio se na prihodima i u cijelom sektoru, a kada bi takvih bilo više građevinari vjeruju da bi se brojka o 101 tisuću zaposlenih, koliko je brojilo hrvatsko graditeljstvo tijekom 2008., mogao dostići. Inače brojke DZS-a pokazuju da je obujam radova narastao zbog gradnje zgrada, ali statistika ne najavljuje neki jači zamah u budućnosti. Iako je tijekom šest mjeseci 2016. izdano 19% više dozvola no u isto vrijeme lani, riječ je o građevinskim dozvolama za manje objekte pa je predviđena vrijednost radova manja za 15%.

Tržište nekretnina je procvjetalo, a stručnjaci kažu da je najveće iznenađenje povratak kupaca stanova. Na nekoliko zagrebačkih projekata korišten je čak i zaboravljen model prodaje stanova prije nego je projekt krenuo u gradnju. Srednji sloj vratio se zbog novih kreditnih linija i većeg povjerenja u sigurnost zaposlenja i primanja.
“Cijene stanova nisu rasle, ali očekujemo veći broj transakcija. Povećan je interes i tržište se stabiliziralo. Još su iznimno cjenovno podcijenjene tek nekretnine u ruralnim područjima”, kaže Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama koji ističe da su cijene realnije nego prije krize. Komercijalne nekretnine su atraktivne, a Vedrana Likan iz Colliersa Hrvatske, kaže da investitori žele uložiti u nekretnine koje imaju sigurnog zakupca po modelu sale&lease back, trgovačke centre koje imaju dio zakupaca, poslovne zgrade s postojećim najmoprimcima kao i u operabilne hotele kojima je potrebno renoviranje. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Tijekom šest mjeseci 2016. izdano 19% više dozvola no predviđena vrijednost radova manja je 5%”.

To je isto, kao kad nasi pametnjakovici broje dolazak gostiju i ostvarenih nocenja. Da malo karikiram. Vise vrijedi jedna gradjevinska dozvola u vrijednosti od recimo dvije-tri milijarde eura, nego…

New Report

Close