Utva na rubu propasti, najavljen štrajk

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2016. u 22:01
Pančevačka tvrtka čeka spas

Proizvođač zrakoplova bez novih ugovora, račun je blokiran, a nema strateškog partnera.

Oko 240 radnika srpskog proizvođača zrakoplova Utva iz Pančeva dobilo je plaću tek za svibanj, posla je sve manje, ali o sudbini te tvornice još se ništa ne zna. To je bio razlog da Samostalni sindikat Utve, kako je objasnio njegov predsjednik Slobodan Kostić, uputi dopis ministrima gospodarstva i obrane sa zahtjevom da im se kaže šta će biti s kompanijom, piše novosadski Dnevnik.

“Zatražili smo od ministara da ubrzaju rješavanje statusa Utve, koja je na rubu propasti, nema novca za investicije, plaće kasne, a obećani strateški partner ne dolazi. Ako nas nadležni ne obavijeste o našoj budućnosti stupit ćemo u štrajk”, kaže Kostić.

Vlada Srbije Utvu je uvrstila je uvrstila među strateški važna poduzeća za obranu zemlje, ali ne i u prioritetnih 17 za koje se traži rješenje. Utvi je prije više od godinu dana obećano da će izlaz biti pronađen kroz strateško partnerstvo s kompanijom koja proizvodi za vojsku – Yugoimport SDPR. “Dok smo čekali da nam država riješi status kroz obećano strateško partnerstvo, blokiran je račun Utve, radnici ne primaju plaće, a od banke ne možemo dobiti kredit, što dodatno otežava opstanak tvornice”, objašnjava Kostić.

Utva trenutno nema novih ugovora, a najviše duguje upravo državi. Tvornica nije otišla u stečaj jer je procijenjeno da dug nije prevelik i da bi mogla nastaviti raditi uz pomoć strateškog partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close