Inflacija u Venezueli 1640%, ali ne žele MMF

Autor: Sergej Novosel Vučković , 19. srpanj 2016. u 21:59
Otišli kupovati u Kolumbiju/Reuters

U zemlji je totalna nestašica, no vlasti misle da mogu bez pomoći Zapada.

Venezuela klizi nizbrdo, višemjesečne nestašice struje, hrane i lijekova (koje od ovoga mjeseca distribuira vojska), te "štancanje" novca, odrazile su se na inflaciju, koja je ove godine 480%, a nagodinu će narasti na 1640%, a 2018. i 2800%. Nezaposlenost bi mogla skočiti na 21% s projekcijom od 26% oko 2019. godine.

Prognoze su to Međunarodnoga monetarnog fonda, kojemu će se vlasti Nicolasa Madura kad tad morati obratiti za pomoć, prvi put nakon što je pokojni bivši predsjednik Hugo Chavez prije desetak godina raskinuo sve veze s MMF-om. No, službenom Caracasu to bi bilo priznanje poraza socijalističke ideje, jer je svjestan da veza s MMF-om traži i promjenu političkih odnosa. Zato se Venezuela "druži" s Kinom, koja je vidjela svoj ekonomski interes i posrnuloj latinskoameričkoj zemlji već posudila najmanje 10 milijardi dolara jeftina novca, za nabavu hrane i osnovnih potrepština.

Venezuela se odužila jačanjem političke prisnosti. Ovih su dana osiromašeni građani iskoristili i kratkotrajno otvaranje granice s Kolumbijom i preko mosta Simon Bolivar pohrlili u tamošnje dućane, uzimajući sve od toaletnog papira do brašna."Još nam se nisu javili, sve je po starom, bez odnosa", kažu iz MMF-a, čekajući, ipak, trenutak kad će im Venezuela prići i moliti štogod za preživljavanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close