Bojan Križaj izgubio utrku za toplanu u Slavonskom Brodu

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2016. u 10:23
Bojan Križaj, Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL

Križaj ima problema i s tvrtkom Sortitus u Sloveniji, koja ne plaća porez, a prošle godine joj je dva mjeseca bio blokiran račun.

Zagrebački Trgovački sud nedavno je pokrenuo i dovršio stečaj hrvatske tvrtke u vlasništvu Bojana Križaja, bivšeg vrlo uspješnog slovenskog skijaša i reprezentativca Jugoslavije, a u financijskim problemima je i njegova tvrtka u Sloveniji.

Ambiciozni planovi bivše skijaške zvjezde za izgradnju toplane na biomasu u Hrvatskoj nisu se ostvarili, piše Dnevnik, te je Trgovački sud prošlog petka završio stečajni postupak protiv Križajeve tvrtke Sortitus savjetovanje. Prijedlog za stečaj tvrtke podnijela je financijske agencije Fine. Budući da prema hrvatskom stečajnom zakonu u zakonskom rok nitko od vjerovnika nije zatražio početak redovnog stečajnog postupka, a tvrtka nema potrebne imovine za pokriće troškova postupka, sud je stečaj završio istog dana kada je pokrenut. Nakon odluke, tvrtka Sortitus savjetovanje s utvrđenim dugom u ukupnom iznosu od 11.000 kuna briše se iz hrvatskog sudskog registra.

Posao za 70 radnika
Oko 40 milijuna eura vrijednog hrvatskog projekta Bojan Križaj se poduhvatio s dva poslovna partnera. Prvi je Nijemac Manfred Gotthard Schubert. Dva mjeseca nakon što je slovenski Sortitus u u Križajevom vlasništvu 2011. osnovao istoimenu tvrtku u Hrvatskoj, Schubert je postao partner. Drugi partner bio je Stojan Urban, koji je prije nekoliko godina bio umiješan u aferu vezanu uz Hypo banku.  Prema Okružnom sudu u Ljubljani optužnica protiv Urban i još četiri osobe postala je pravomoćna u veljači ove godine.

 

40milijuna

eura bio je vrijedan Križajev projekt u Slavonskom Brodu

Kao što su ranije pisali slovenski mediji, Hypo banka je s Urbanovom tvrtkom Urbano KC ugovorila kredit i leasing za izgradnju stambenih zgrada u Komendi, iako nisu imali odgovarajuće bonitetne ocjene.  Zajednički projekt nazvan BioSava Križaj i Urban predstavili su u Slavonskom Brodu sredinom 2012. godine. Za taj grad su se odlučili jer je izgradio mrežu daljinskog grijanja i smješten je u jednom od tri hrvatska šumska područja.  Prema početnim planovima na projektu je posao trebalo dobiti 70 radnika, a sufinancirao bi se putem europskih fondova, međutim od svega nije bilo ništa.

Iz dobiti u gubitak
Kao i u Hrvatskoj, Križajev Sortitus ima financijskih problema i u Sloveniji.  Javno dostupni podaci pokazuju da je tvrtka porezni neplatiša, a prošle godine je gotovo dva mjeseca imala blokiran račun. Direktori Sortitusa, koji je prošle godine ostvario prihod od od 63.000 tisuće eura i 2000 eura neto dobit, su Urban i Križaj, koji je također suvlasnik Sortitusa, dok je druga polovica u vlasništvu tvrtke Osen, koja se bavi proizvodnjom i opskrbom električnom energijom.  

Do 2010. godine suvlasnik Osena bio je Urban, ali od tada je tvrtka u vlasništvu Sortitusa. To znači da su i Osen i Sortitus u uzajamnom dioničarstvu. Kao poduzetnik Križaj je prošle godine dosegnuo oko 28.000 eura prihoda od prodaje, što nije ni petina ukupnog prihoda ostvarenog u 2014. godini. I dok mu je prije dvije godine neto dobit bila veća od 12.000 eura, prošle godine je zabilježio gubitak od gotovo 6000 eura. Ipak, u poslovnim krugovima Križaj je najpozntiji po ulaganju u hotel Vučko na Jahorini. Također, od studenog 2014. godine Križaj je vlasnik velikog zemljišta i nekih dijelova propadajuće stočne farme u Belveduru kod Hrvoja.

Prema nekim informacijama bivši slavni skijaš trebao se na toj lokaciji poduhvatiti posla sa solarnim ćelijama. Kako se navodilo u slovenskim medijima, nešto se događalo u pozadini projekta (o kojem se kasnije nije čulo) jer je u ožujku 2015. bila otkazana dražba gdje su se trebala prodavati preostale parcele i zgrada bivše farme. Prema podacima o vlasništvu u zemljišnim knjigama Križaj je kupio 12.811 četvornih metara zemljišta na Belveduru, koje ima vlastiti  pristup. Osim velikog poljoprivrednog zemljišta Križajevo vlasništvo obuhvaća napušteni bazen mulja, tri silosa i dio dvorišta u stražnjem dijelu stare staje. 

Planovi na BiH planini

Križaj je oduvijek volio Jahorinu gdje je osvojio Kristalni globus
Bojan Križaj je suvlasnik hotela Vučko na Jahorini, gdje sam 1987. osvojio Kristalni globus Svjetskog kupa u slalomu. Hotel je apartmanskog tipa, a ime je dobio po maskoti Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu. "Meni se Jahorina oduvijek sviđala, vjerovao sam da moji partneri obitelj Prović ima dobar osećaj za biznis na planini. Ponosni smo onim što smo napravili, a planiramo proširenje skijaške staze i izgradnju još 150 apartmana, bazen, fitness centre, sportsku i kongresnu salu, da Jahorina postane svjetski centar", rekao je Križaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close