Klijentsko rješenje za potpisivanje u AdES potpisnim formatima

Autor: Sponzorirani članak , 24. svibanj 2016. u 09:00
Foto foto press

Ovisno o rješenju i tehničkim mogućnostima pružatelja usluge, nadzorna aplikacija putem koje se radi autorizacija, potpisivanje, obavještavanje i zaprimanje može biti u Fini ili kod pružatelja usluge.

Iako na području Republike Hrvatske postoje mnoge elektroničke usluge te je e-poslovanje već sada u širokoj primjeni, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju potreba za pružanjem i korištenjem prekograničnih usluga unutar zemalja EU znatno se povećala. Da bi se osigurala njegova puna primjena s ciljem uspostave jedinstvenog digitalnog tržišta, definirani su zahtjevi za elektronički potpis i kvalificirana sredstva za izradu elektroničkih potpisa.

Sukladno Uredbi (EU) br. 910/2014 Europskog parlamenta i Vijeća o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu (eIDAS), elektroničke usluge koje priznaju tijela javnog sektora trebaju zadovoljiti zahtjeve za kvalificirana sredstva za izradu elektroničkih potpisa te se donosi Provedbena odluka komisije (EU) 2015/1506 оd 8. rujna 2015. godine, o utvrđivanju specifikacija koje se odnose na formate naprednih elektroničkih potpisa i naprednih pečata. U svom dodatku propisuje (AdES) formate za izradu naprednih elektroničkih potpisa i pečata, odnosno skupinu standarda CadES, XAdES i PadES Baseline profile.

Od dana stupanja na snagu Uredbe, sva rješenja za pružanje elektroničkih usluga trebala bi zadovoljavati uvjete iz Specifikacija koje se odnose na formate naprednih elektroničkih potpisa i naprednih pečata kako bi bila usklađena s drugim rješenjima na unutarnjem tržištu EU.

Fina je razvila klijentsko rješenje za potpisivanje u AdES potpisnim formatima. Radi se o rješenju koje se koristi za potpisivanje podataka naprednim elektroničkim potpisom, a pogodan je za rješenja koja imaju takav poslovni proces u kojem, u konačnici, na dokumentu treba implementirati jedan od tri oblika naprednog elektroničkog potpisa.

Potpisnik izborom potpisnog certifikata može izabrati izradu jedne od sljedećih vrsta naprednog elektroničkog potpisa:

  • napredni elektronički potpis podržan (običnim) certifikatom za elektronički potpis (AdES);

  • napredni elektronički potpis podržan kvalificiranim certifikatom za elektronički potpis (AdESQC); ili

  • kvalificirani elektronički potpis (QES) tj. napredni elektronički potpis koji se izrađuje kvalificiranim sredstvom za izradu elektroničkog potpisa (QSCD) i koji je podržan kvalificiranim certifikatom za elektronički potpis. Ovakav potpis izjednačen je s vlastoručnim potpisom.

AdES formati uključuju skupinu standarda PadES, XAdES i/ili CAdES. PAdES je napredni digitalni potpis PDF dokumenta, XAdES je napredni digitalni potpis napravljen nad XML digitalnim potpisom, a CAdES je napredni elektronički potpis napravljen nad CMS potpisom.

Novo potpisno rješenje Fine podržava Baseline profile naprednih elektroničkih potpisa. Baseline profili osiguravaju 4 vrste sukladnosti, odnosno 4 razine potpisa (B, T, LT i LTA) koje omogućuju izradu i/ili nadogradnju elektroničkog potpisa uz proces dodavanja informacija (vremenski žig, CRL lista ili OCSP odgovor, lanac povjerenja) u potpis s ciljem zadržavanja validnosti potpisa u dugom vremenskom roku.

Klijentsko rješenje podrazumijeva komponentu za korištenje u Web aplikacijama za potpisivanje gdje potpisivanje naprednim elektroničkim potpisom vrše krajnji korisnici. Krajnji korisnik na svom računalu instalira .exe datoteku. Instalacija se vrši samo jednom, a svako sljedeće ažuriranje vrši se automatski. Osnovna je prednost ove komponente što korisnicima omogućuje rad u modernim preglednicima i nije ovisna o klijentskoj Javi, što znači da korisnik ne mora voditi računa o verziji Jave i pregledniku koji koristi.

Ovisno o rješenju i tehničkim mogućnostima pružatelja usluge, nadzorna aplikacija putem koje se radi autorizacija, potpisivanje, obavještavanje i zaprimanje može biti u Fini ili kod pružatelja usluge.

Za detaljne informacije o klijentskom rješenju, upit možete poslati na adresu e-pošte e-poslovanje@fina.hr

New Report

Close