Državi kontrolni paket u ACI-ju, u igri Adris, Dogus i mirovinci

Autor: Marija Crnjak , 13. svibanj 2016. u 12:07
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Državi korisnije zarađivati na manjem udjelu nego nastaviti ovako.

Skidanje ACI-ja s popisa strateških kompanija ne znači da država jednostavno planira prodati tvrtku, u kojoj će država gotovo sigurno zadržati kontrolu, s obzirom na to da je riječo kompaniji koja svoje poslovanje obavlja na javnom dobru, a razvoj marina usko je vezan uz razvoj destinacija. Najizgledniji model bit će dokapitalizacija, što nije ništa novo i najavljivalo se i ranije, no tek treba definirati po kojem modelu, a među zainteresiranim investitorima su mirovinci, Adris i turska Dogus grupa, koja već drži 11 posto ACI-ja. Proces, doduše, ne može ići brzo jer još treba riješiti imovinskopravne odnose u marinama te riješiti pitanje pomorskog dobra koji se najavljuje već jako dugo. U međuvremenu, kako se neslužbeno doznaje, uslijedit će imenovanje nove Uprave, odnosno uskoro se može očekivati smjena direktorice ACI-ja Doris Peručić, koju je dovela Vlada Zorana Milanovića.

 

27,3milijuna kuna

iznosila je neto dobit 
ACI-ja u 2015. godini

Premijer Tihomir Orešković objasnio je da neće prodati sve tvrtke koje su skinute s popisa strateških tvrtki. ACI nije spomenuo na listi za prodaju “Nećemo prodati sve što ste vidjeli na toj listi. Možemo ubrzati neke procese. Končar će biti 25 posto (46 mil. eura), Sunčani Hvar nekih 17 mil. eura, 30 mil. eura Croatia osiguranje, gdje država drži 30 posto. Ove druge tvrtke, nemamo namjeru ništa od toga prodati, to su medijski spinovi. Na listi jesu samo da imamo opciju ako budemo htjeli pokrenuti neki proces”, rekao je Orešković.

Jasno je da ACI ne može sam razviti potencijal razvoja lanca marina, odnosno obnoviti postojeći i razviti novi portfelj, kaže konzultant Miroslav Dragičević iz Horwatha.
“ACI za to nema ni upravljačkog ni financijskog kapaciteta i zbog toga država treba pronaći strateškog partnera kojem će prepustiti upravljanje. No, kako je riječ o javnom dobru, država mora zadržati kontrolu u kompaniji kako bi spriječila eventualne neželjene situacije i odluke. Državi je puno korisnije da zarađuje na manjem udjelu nego da nastavi ovako”, kaže Dragičević.

 

68,8milijuna kuna

uložio je ACI prošle 
godine u marine

Otprije je poznato da će ACI bez barem 150 milijuna eura ulaganja, restrukturiranja poslovanja i modernijeg sustava upravljanja i dalje stagnirati, umjesto da ispuni potencijal koji nautički turizam može donijeti destinacijama. Ulazak mirovinaca bio bi jedan od poželjnijih modela dokapitalizacije, smatraju naši sugovornici, što je u skladu i s prijašnjim najavama premijera Tihomira Oreškovića, koji bi time smanjio javni dug. U Dogus grupi, koja se već više puta javno izjasnila da ih zanima ACI, pomno prate situaciju. “Budući da smo dioničari ACI-ja, pratit ćemo cijeli proces odlučivanja. Štogod da Vlada odluči, poštovat ćemo i slijediti odluku znajući i poštujući značaj ACI-ja za Hrvatsku i hrvatski turizam”, rekao nam je Burak Baykan, regionalni direktor Doğuş Grupe Hrvatska.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Zasto bi drzava prodavala svoj udjel CO-u od cca. 30% za “samo” 30 mio. €? Sada kada je Adris grupa restrukturirala CO, otpustila uredske pastuhe/zgubidane i ojacala mrave na terenu, drzava nikako ne treba prodavati svoj udio. Za godinu-dvije ce drzava imati dividendu od 7-10% na svoj udio. Siguran sam, da Oreskovic, kad bi imao ove dionice u svom portfolio, nebi ih prodao. Osim toga, sta znaci smanjiti drzavni dug za 200 mio. € prodajom imovine? Prvo, to je jednokratno a drugo, samo na kamate ove godine za HAC i HC drzava treba kredit od 190 mio. €. Znaci, na jednoj strani dodatno zaduzenje drzave a na drugoj toboze smanjenje duga. Paradoxum par excellance!

kad političari viču nećemo prodavati ‘naše’ pri tom ne misle na sve nas pod ‘naše’…ali većina naivaca misli da su i oni tu pod ‘naše’

i samo da razjasnim nesto !
ja apsolutno nikada nisam dobio placu od nekog drugog a najmanje od drzave !
sa prijateljem sam ima 1 firmu jos kao maloljetnik.

twixer,
mozda ste i u pravu ali ja u to jednostavno ne zelim vjerovat !
iako ste u pravu sto se tice nasih politicara sa svih razina!

New Report

Close