Samo jedna hrvatska tvrtka na velikom sajmu u Iranu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 01. svibanj 2016. u 22:00
Izlagači na sajmu bile su uglavnom europske i azijske tvrtke čiji su nastup organizirale njihove nacionalne gospodarske komore./Thinkstock

Građevinari iz Solina jedini prepoznali poslovni potencijal brzorastućeg tržišta.

Draco, solinska tvrtka specijalizirana za suvremene materijale za izolacije i sanacije u graditeljstvu, nastupila je kao samostalni izlagač i jedina iz Hrvatske na građevinskom sajmu Project Iran održanom prošli tjedan u Teheranu. Motivacija je, poručuju iz tvrtke Draco, veliki potencijal rastućeg iranskog tržišta.

Naime, nakon ukidanja međunarodnih sankcija Iran se pokazao vrlo zanimljivim prostorom za međunarodnu poslovnu zajednicu. No, izlagači na sajmu bile su uglavnom europske i azijske tvrtke čiji su nastup organizirale njihove nacionalne gospodarske komore.

"Kako smo od HGK dobili informaciju da ne postoji interes hrvatskih tvrtki za izlaganje na sajmu, odlučili smo se za samostalan nastup. Hrvatske tvrtke, očito, još uvijek tržište Irana ne percipiraju kao poslovnu priliku. Vjerujem da Hrvatska ima mnogo zanimljivih proizvoda koji se mogu ponuditi na ovom velikom tržištu te bi bila šteta ne iskoristiti prilike koje se nude", kaže Igor Drašković, predsjednik Uprave Dracoa.

"Od hrvatskog veleposlanika u Iranu, gospodina Stribora Kikereca, dobili smo vrlo koristan pregled stanja u iranskom gospodarstvu te društvu općenito. Iran je zemlja iznimnih poslovnih prilika, ali ne vjerujem da će se veliki uzlet dogoditi preko noći. Na gospodarstvo su negativno utjecale međunarodne sankcije što se odrazilo na znatan pad BDP-a. S obzirom na prirodna bogatstva zemlje, populaciju i stupanj razvoja, ozbiljni investicijski ciklus tek predstoji. Draco se odlučio za izlaganje na sajmu kako bi se povezao s lokalnim tvrtkama i uključio u aktualne projekte. Nakon sajma, sa zadovoljstvom mogu reći da smo u tome i uspjeli", kaže Oliver Vuco, direktor tvrtke.

Dodaje i da su se osobno uvjerili da Iranci imaju vrlo pozitivnu percepciju Hrvatske. Ivan Roje, tehnički direktor tvrtke, napominje i da su s iranskim kolegama inženjerima imali prilike posjetiti par zahtjevnih projekata u Teheranu. "Očekujem da će naši sustavi hidroizolacija imati široku primjenu na iranskom tržištu. Interes na sajmu bio je velik te smo već, za konkretne projekte u Teheranu, Mashhadu, Shirazu i na otoku Kishu, ponudili naše sustave ", poručio je Roje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close