Saudijci okreću leđa nafti, živjet će od burze

Autor: Tomislav Pili , 04. travanj 2016. u 21:59
Princ Mohammed bin Salman/Reuters

Državni fond od dva bilijuna dolara učinit će ulaganja glavnim izvorom prihoda.

Saudijska Arabija kreće u najveću preobrazbu svoje ekonomije od kada je u toj zemlji otkrivena nafta prije 80 godina. Kako je u intervjuu za Bloomberg otkrio princ Mohammed bin Salman, 30-godišnji sin kralja Salmana, ekonomske reforme trebale bi do 2020. rezultirali slijevanjem 100 milijardi dolara u državnu riznicu.

Cilj reformi je smanjivanje ovisnosti zemlje o naftnim prihodima, a plan ima nekoliko dijelova. Prvi je formiranje najvećeg državnog investicijskog fonda na svijetu s imovinom od čak dva bilijuna dolara. U sljedeće četiri godine saudijska ulaganja u svijetu trebala bi se povećati sa sadašnjih pet posto na 50 posto. Prvi korak u stvaranju fonda jest izlistavanje dionica (IPO) državne kompanije Aramco na burzi i njegova transformacija u industrijski konglomerat.

Dionice Aramca potom bi se prenijele u taj državni fond. "IPO Aramca i prijenos dionica u fond tehnički će učiniti investicije glavnim državnim izvorom prihoda, a ne naftu", izjavio je princ. Dodao je kako bi ovisnost Saudijske Arabije o nafti na taj način trebala nestati za 20 godina. Drugi dio reformi dovest će do uvođenja poreza na dodanu vrijednost od čega se očekuje 10 milijardi dolara do 2020. godine. Plan uključuje i uvođenje imigracijskog sustava sličnog američkom programu "zelene karte" što bi trebalo donijeti još 10 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close