Pileća crijeva u formalinu, masline natopljene modrom galicom, meso majmuna – više od 10.000 tona neispravne hrane zaplijenjeno je u 57 zemalja tijekom zajedničkih operacija Interpola i Europola.
Ta operacija nazvana "Opson V" predstavlja rekord u pogledu zaplijenjenih količina, objavila je u srijedu međunarodna policijska organizacija u priopćenju. Prošle godine je u toj operaciji zaplijenjeno 2500 tona patvorenih namirnica. Nekoliko uhićena je izvedeno u svijetu, a istrage se nastavljaju, dodaje Interpol koji ne precizira njihov broj.
Blizu devet tona šećera zagađenog gnojivom zaplijenjeno je u Khartumu u Sudanu. U Italiji je policija zaplijenila 85 tona maslina "obojanih" modom galicom koja im poboljšava izgled, izvijestio je Interpol kojem je sjedište u Lyonu.
U Tajlandu policija je raskrinkala podružnicu tijekom uhićenja osobe koja je prevozila četiri tone mesa ilegalno uvezenog iz Indije. Istražitelji su zatim uništili više od 30 tona goveđeg i bivoljeg mesa neprikladnog za konzumaciju koje se trebalo prodavati u supermarketima.
Carinici zračne luke Zaventem u Belgiji pronašli su nekoliko kilograma mesa majmuna, dok je u Francuskoj zaplijenjeno nekoliko kilograma skakavaca i gusjenica.
Među brojnim primjerima navedenim u priopćenju, Interpol je iznio podatak o zapljeni u Indoneziji 70 kg pilećih crijeva konzerviranih u formalinu, zabranjenom u svojstvu prehrambenog aditiva.
Operacije "Opson" pokrenute 2011. sada uključuju šezdesetak zemalja u cijelom svijetu.
"Patvorena ili nekvalitetna hrana i piće su stvarne prijetnje za zdravlje i sigurnost", komentirao je Michael Ellis, šef jedinice za borbu protiv trgovine nedozvoljenim namirnicama u Interpolu, prema priopćenju.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu