FOTO: Dagnje na meniju kulinarskog showa u Šibeniku

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 25. ožujak 2016. u 12:03
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Ugostitelji su na oduševljenje prisutnih pripremili veliku tavu s dagnjama.

U petak je u Šibeniku održan Festivala poduzetništva, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), kao dio projekta "Moja poduzetna Hrvatska" koji organiziraju Večernji list, 24sata i Poslovni dnevnik. Ovu izložbeno – prodajnu manifestaciju podržala je i tvrtka Majstor kuhar iza koje stoji poznato kulinarsko lice s malih ekrana i cijenjeni hrvatski gastro – chef, Branko Ognejnović. Riječ je o majstoru kuhinje posvećenom spajanju tradicije i inovativnosti, o pravom kulinarskom akademiku, gastro profesionalcu koji uspješno u prvi plan stavlja hrvatsku gastronomsku ponudu.

Iz tvrtke Majstor kuhar ističu da su svjesni kako je potrebno poduzeti brojne korake kojima će se poduzetnicima stvoriti što bolje poslovno okruženje. Jedan od načina upravo je Festival na kojem su predstavili svoje umijeće i način pripreme autohtonih jela. Ovom su se prilikom u Šibeniku kuhale dagnje na buzaru, jelo za koje je korišteno sto kilograma dagnji iz šibenskog kanala čime su uključili i lokalne obrtnike.

Dario Lide kao misiju tvrtke navodi „od polja do stola“, odnosno u prvi plan stavljaju gastronomsku ponudu Republike Hrvatske koja je specifična upravo po svojoj raznolikosti. „U realizaciji događaja u Šibeniku uvelike nam je pomoglo Udruženje obrtnika grada Šibenika čime smo pokazali da suradnja na svim razinama za posljedicu ima samo dobre rezultate. Na isti način želimo djelovati u svim dijelovima Hrvatske jer zaista imamo što za pokazati, zato smo se i priključili Festivalu poduzetništva.“, kaže Lide.

Predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik, Ante Radić, naveo je kako se broj ugostitelja u Šibeniku smanjio. Oni uvelike zavise o turističkoj sezoni, no treba raditi i u ostatku godine, upozorio je. „Vidite kako je sinergija ključan faktor. Danas smo pripremili ručak s namirnicama koje su s lokalnog područja i uključili smo šibenske obrtnike u cjelokupni događaj. Ovakvih bi događaja trebalo biti sve više jer našu radnu snagu i naše proizvode stavljaju u fokus.“, poručio je Radić.

Recept prema kojem je Dario Lide u suradnji sa šibenskim udruženjem obrtnika pripremio 100 kilograma dagnji, koje u Šibeniku i okolici zovu i pidočama, glasi:

Dagnje na buzaru

Za 4 osobe

Dagnje – 2000 g

Bijelo vino – 500 ml

Maslinovo ulje – 100 ml

Češnjak – 100 g

Peršin list – 50 g

Krušne mrvice – 20 g

Rajčica – po želji

Papar –po želji

Dagnje očistiti i isprati u vodi. U lonac staviti očišćene školjke, poklopiti i na laganoj vatri kuhati dok se školjke ne otvore odnosno ne puste more koje se nalazi u njima. Na maslinovom ulju prepržiti sitno sjeckani češnjak i po želji rajčicu na sitne kockice. Dodati školjke,  podliti vinom i jednim djelom mora kojega su školjke ispustile.  Kada je prokuhalo izvaditi školjke te umak zgusnuti sa krušnim mrvicama, vratiti škojke i posuti sitno sjeckanim listom prešina. Po potrebi začiniti sa malo papra. Sve preliti sa malo maslinovog ulja i poslužiti uz prilog po želji.

O uspješnosti zajedničkog poduzetničkog i obrtničkog nauma, kao i važnosti samog Festivala svjedoči činjenica da je u Šibeniku podijeljeno nekoliko stotina porcija dagnji na buzaru što je posjetiteljima, osim ugodnog druženja, omogućilo i upotpunjavanje pravog mediteranskog doživljaja u jednom od najljepših gradova na našoj obali. Na takvim bi se slikama trebala temeljiti naša budućnost, bilo da se radi samo o turističkom ili gospodarskom planu u cijelosti, zaključili su sugovornici.

Komentirajte prvi

New Report

Close