Ugostitelji u Novom Vinodolskom muku muče kako naći konobare i kuhare. I problem je sve izraženiji, upozorava predsjednik Udruženja obrtnika Grada Novog Vinodolskog Nikola Deranja.
Logično je pitanje kako je moguće da u krizi, kada se posao nudi na mrvice, nema konobara i kuhara. Ugostitelji su krenuli u potragu, iako se ozbiljna turistička sezona niti ne nazire, piše Novi list.
Konobar u Novom može dobiti plaću između 3.500 i 5.000 kuna i jedan obrok. Još pola plaće može mu donijeti napojnica, tvrdi Deranja. Kuhari zarađuju između sedam i deset tisuća kuna.
Deranja ističe da se osjeća nedostatak školovanih konobara. U Udruženju obrtnika Grada Novog Vinodolskog ističu da je nužna promjena u sustavu školovanja, ali i u razmišljanju.
– Nisu problem samo konobari i kuhari. U Novom nemamo niti jedan registrirani električarski ili vodoinstalaterski obrt. Nemamo stolara. Jasno, radi se na crno, ističe Deranja.
U Novom djeluje oko 200 obrtnika. Desetak obrta se zatvori, isto toliko otvori. I tako već godinama. Najjači su ugostitelji, na koje otpada 35-40 posto obrta.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Turizam je grana ekonomije koja se zasniva na jeftinoj radnoj snazi. Inace Mexico i Cuba ne bi bile vodece turisticke destinacije.
Jedino poljoprivreda zaposljava vise ljudi nego turizam. Nazalost u Hrvatskoj postoji konzensus da upravo dva sektora ekonomije u kojima je najveca konkurencija i najnize place budu vodece grane ekonomije.
Konobar u Novom može dobiti plaću između 3.500 i 5.000 kuna i jedan obrok. Još pola plaće može mu donijeti napojnica, tvrdi Deranja. Kuhari zarađuju između sedam i deset tisuća kuna.
I još se čude što im se ljudi ne javljaju
E dragi moji ugostirelji platite radnika dajte postenu placu a ovaj iznos koji ste naveli je premali tolike place su i u zagrebu za normalno radno vrijeme od 7 8 sati i slobodan dan a doma si a sezona izrabljivanje za sicu pa se cudite isto tako i oni poslodavci koni stalno po medijima kukaju kako moraju uvoziti radnu snagu nek objave sta nude a ne samo kaj traze i zasto nece primiti djecu koja su tek zavrsila skolu da ih uce a ne ono bi one koji znaju radit mladi zdravu i za malu lovu pa se”cudite”
U Novov v, sezona traje 45dana. samim time ugostitelji traze radnika na max. 2 mjeseca.
napojnicu mozes dobit od 15,7-20.8. a prije i poslije toga zaboravi.
Uključite se u raspravu