Lagano i fino: Pet jela koje možete spremiti i kada nemate vremena za kuhanje

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 01. ožujak 2016. u 16:12
Foto: Thinkstock

Zdrave, kvalitetne i hranjive namirnice uz Ognjenovićeve se preporuke za čas pretvaraju u ugodan topli obrok koji prija nakon teškog radnog dana.

Svi želimo jesti zdravo i fino no uz poslovne i ostale obaveze nerijetko ostane premalo vremena za kulinarske užitke. Kuhanje opušta, ali i iziskuje ponešto vremena kojeg nerijetko nemamo. No, i za ovaj problem postoji rješenje a nama ga je otkrio Branko Ognjenović, jedan od ponajboljih hrvatskih kuhara koji je za Poslovni dnevnik izabrao i pojasnio pripremu pet jela namijenjenih onima s nedostatkom slobodnog vremena. Zdrave, kvalitetne i hranjive namirnice uz Ognjenovićeve se preporuke za čas pretvaraju u ugodan topli obrok koji prija nakon teškog radnog dana.

 

Juha od  buče sa šlagom i bučinim sjemenkama

 

Potrebne namirnice 4 osobe:

Buča – 500 g

Sol, papar – prema potrebi

Muškatni oraščić – 1 žličica

Slatko vrhnje – 100 ml

Bučino ulje     – 1 jušna žlica

1 manji crveni luk – 50 g

Maslac – 50 ml

 

Postupak  pripreme:

Buču  i luk ogulimo, operemo i narežemo na kockice. U posudu dodamo maslac, prepržimo luk , dodamo narezanu bučui zajedno pržimo. Kad kockice buče malo zarumene, zalijemo ih vodom (da se prekriju), dodamo muškatni oraščić, sol i papar te kuhamo dok se  buča ne raskuha. Uz pomoć ručnog miksera sve zajedno pretvorimo u pire, tj. dok ne dobijemo finu kremastu juhu. Kod serviranja stavimo krunu od šlaga i bučine sjemenke u malo zagrijanom ulju od bundeve.

 

 

Rižoto s batatom i blitvom

 

Potrebne namirnice 4 osobe:

Batata 320 g

Riža   320 g

Luk  80 g

Sol   8 g

Papar   4 g

Maslac 120 g

Blitva  80 g

Ulje 120 ml

 

Postupak  pripreme:

Batate i luk ogulimo. Dio batata narežemo na tanke rezance (jullien), a ostatak batata, kao i luk izrežemo na kockice. U posudu dodamo ulje i dio luka. Kad se luk zarumeni dodamo batate rezane na kockice i malo pržimo pa podlijemo sa malo juhe ili vode. U drugoj posudi prepržimo ostatak luka, te dodamo rižu, kada se riža ugrijala podlijemo sa bijelim vinom te kada vino ispari dodajemo molo po malo vode ili temeljca. Kada je riža skoro gotova dodamo blitvu rezanu na rezance, zatim dodamo batat rezan na kockice, maslac i sve skupa promiješamo. Batate rezane na rezance ispržimo naglo u ulju kao čips i malo posolimo. Kod serviranja kao podlogu stavimo list blanširane blitve, rižoto, a na vrh kao dekoraciju čips od batate.

 

 

Poširani losos

Potrebne namirnice 4 osobe:

Losos 600 g

Sviježi špinat list 300 g

Jedan veći koromač

10 dag maslaca

1 dcl slatkog vrhnja

Krumpir 600 g

Bijelo vino 1 dcl

Sol i papar po potebi

 

 Postupak  pripreme:

Posudu namastimo maslacem, posložimo u nju špinat , koromač (rezan na rezance) i na to stavimo file lososa. Podlijemo s bijelim vinom i začinimo sa soli i paprom i stavimo peći. Pustimo da zakuha  i zatim poklopimo da kuha 10 minuta. Moramo paziti da tekućina ne ishlapi. Dok se to kuha krumpir očistimo, izređemo na kockice i stavimo kuhati u kipuću vodu.

Jelo serviramo tako da krumpir koji smo skuhali i obložili maslacem položimo na tanjur, na krumpir stavimo špinat, losos i koromač. U tavu dodamo slatko vrhnje, začinimo ga i pustimo da prokuha. Njime prelijemo losos i ostalo, a za dekoraciju crveni papar pospemo oko jela. 

 

 

Salata od filea skuše

 

File skuša – 2 konzerve

Rajčica            – 2 kom.

Luk – 2 glavice

Maslinovo ulje            – 0,10 l

Ocat balzamiko            – 0,10 l

Sol, papar po potrebi

Peršin – vezica

Postupak pripreme:

Otvorimo konzerve i ocijedimo višak ulja. Luk očistimo i narežemo na listiće. Rajčicu narežemo na kockice, skošemo peršin pa se zajedno uz dodatak soli i papra, maslinovog ulja i octa promiješamo u salatu. Meso skuše izvadimo iz konzerve, posložimo ga na tanjur, a preko njega prelijemo napravljenom salatom (dresing). Ukrasimo s malo limuna (po želji) i grublje mljevenim paprom iz mlinca.

 

 

Tortice od piva

 

Potrebne namirnice 4 osobe:

Poriluk            4 komada

Luk 2 komada

Pivo (po želji) 0,25 l

Jaja 2 komada

Jogurt (čvrsti) 2 žlice

Maslac            0,05 kg

Sol i papar po potrebi

Postupak  pripreme:

Očistite poriluk i luk, te ih narežite na rezance ili kolutiće. Prepržite ih nekoliko minuta na maslacu te ih potom zalijte pivom. Posolite i popaprite te kuhajte dok pivo ne ishlapi. Potom ih stavite sa strane da se malo ohlade. U zdjeli istucite jaja sa jogurtom  i ohlađeni luk i poriluk. Sve dobro izmješajte. Kalupe premažite maslacem te malo posipajte grizom ili brašnom kako bi se tortice lakše odvojile od kalupa, dodajte smjesu te pecite u zagrijanoj pečnici oko 20 minuta na oko 180 stupnjeva. Po želji poslužite sa salatom.

 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close