Svi želimo jesti zdravo i fino no uz poslovne i ostale obaveze nerijetko ostane premalo vremena za kulinarske užitke. Kuhanje opušta, ali i iziskuje ponešto vremena kojeg nerijetko nemamo. No, i za ovaj problem postoji rješenje a nama ga je otkrio Branko Ognjenović, jedan od ponajboljih hrvatskih kuhara koji je za Poslovni dnevnik izabrao i pojasnio pripremu pet jela namijenjenih onima s nedostatkom slobodnog vremena. Zdrave, kvalitetne i hranjive namirnice uz Ognjenovićeve se preporuke za čas pretvaraju u ugodan topli obrok koji prija nakon teškog radnog dana.
Juha od buče sa šlagom i bučinim sjemenkama
Potrebne namirnice 4 osobe:
Buča – 500 g
Sol, papar – prema potrebi
Muškatni oraščić – 1 žličica
Slatko vrhnje – 100 ml
Bučino ulje – 1 jušna žlica
1 manji crveni luk – 50 g
Maslac – 50 ml
Postupak pripreme:
Buču i luk ogulimo, operemo i narežemo na kockice. U posudu dodamo maslac, prepržimo luk , dodamo narezanu bučui zajedno pržimo. Kad kockice buče malo zarumene, zalijemo ih vodom (da se prekriju), dodamo muškatni oraščić, sol i papar te kuhamo dok se buča ne raskuha. Uz pomoć ručnog miksera sve zajedno pretvorimo u pire, tj. dok ne dobijemo finu kremastu juhu. Kod serviranja stavimo krunu od šlaga i bučine sjemenke u malo zagrijanom ulju od bundeve.
Rižoto s batatom i blitvom
Potrebne namirnice 4 osobe:
Batata 320 g
Riža 320 g
Luk 80 g
Sol 8 g
Papar 4 g
Maslac 120 g
Blitva 80 g
Ulje 120 ml
Postupak pripreme:
Batate i luk ogulimo. Dio batata narežemo na tanke rezance (jullien), a ostatak batata, kao i luk izrežemo na kockice. U posudu dodamo ulje i dio luka. Kad se luk zarumeni dodamo batate rezane na kockice i malo pržimo pa podlijemo sa malo juhe ili vode. U drugoj posudi prepržimo ostatak luka, te dodamo rižu, kada se riža ugrijala podlijemo sa bijelim vinom te kada vino ispari dodajemo molo po malo vode ili temeljca. Kada je riža skoro gotova dodamo blitvu rezanu na rezance, zatim dodamo batat rezan na kockice, maslac i sve skupa promiješamo. Batate rezane na rezance ispržimo naglo u ulju kao čips i malo posolimo. Kod serviranja kao podlogu stavimo list blanširane blitve, rižoto, a na vrh kao dekoraciju čips od batate.
Poširani losos
Potrebne namirnice 4 osobe:
Losos 600 g
Sviježi špinat list 300 g
Jedan veći koromač
10 dag maslaca
1 dcl slatkog vrhnja
Krumpir 600 g
Bijelo vino 1 dcl
Sol i papar po potebi
Postupak pripreme:
Posudu namastimo maslacem, posložimo u nju špinat , koromač (rezan na rezance) i na to stavimo file lososa. Podlijemo s bijelim vinom i začinimo sa soli i paprom i stavimo peći. Pustimo da zakuha i zatim poklopimo da kuha 10 minuta. Moramo paziti da tekućina ne ishlapi. Dok se to kuha krumpir očistimo, izređemo na kockice i stavimo kuhati u kipuću vodu.
Jelo serviramo tako da krumpir koji smo skuhali i obložili maslacem položimo na tanjur, na krumpir stavimo špinat, losos i koromač. U tavu dodamo slatko vrhnje, začinimo ga i pustimo da prokuha. Njime prelijemo losos i ostalo, a za dekoraciju crveni papar pospemo oko jela.
Salata od filea skuše
File skuša – 2 konzerve
Rajčica – 2 kom.
Luk – 2 glavice
Maslinovo ulje – 0,10 l
Ocat balzamiko – 0,10 l
Sol, papar po potrebi
Peršin – vezica
Postupak pripreme:
Otvorimo konzerve i ocijedimo višak ulja. Luk očistimo i narežemo na listiće. Rajčicu narežemo na kockice, skošemo peršin pa se zajedno uz dodatak soli i papra, maslinovog ulja i octa promiješamo u salatu. Meso skuše izvadimo iz konzerve, posložimo ga na tanjur, a preko njega prelijemo napravljenom salatom (dresing). Ukrasimo s malo limuna (po želji) i grublje mljevenim paprom iz mlinca.
Tortice od piva
Potrebne namirnice 4 osobe:
Poriluk 4 komada
Luk 2 komada
Pivo (po želji) 0,25 l
Jaja 2 komada
Jogurt (čvrsti) 2 žlice
Maslac 0,05 kg
Sol i papar po potrebi
Postupak pripreme:
Očistite poriluk i luk, te ih narežite na rezance ili kolutiće. Prepržite ih nekoliko minuta na maslacu te ih potom zalijte pivom. Posolite i popaprite te kuhajte dok pivo ne ishlapi. Potom ih stavite sa strane da se malo ohlade. U zdjeli istucite jaja sa jogurtom i ohlađeni luk i poriluk. Sve dobro izmješajte. Kalupe premažite maslacem te malo posipajte grizom ili brašnom kako bi se tortice lakše odvojile od kalupa, dodajte smjesu te pecite u zagrijanoj pečnici oko 20 minuta na oko 180 stupnjeva. Po želji poslužite sa salatom.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu