Sezona proljetne “zelenjave” s otvorenog još nije pravo počela, no zato se poludivlje blago, poput raštike, divljeg luka ili posebno šparoga koje s klimatskim promjenama prispijevaju sve ranije, cijeni kao suho zlato.
Kako piše Večernji list, u Rijeci, Zagrebu, Šibeniku… za kilogram samonikle kraljice dalmatinskog kamenjara treba tako izdvojiti i 200 kuna, a za vezicu 35, u rangu kilograma malo boljeg mesa, ovisno o tome koliko je stabljika u vezici.
Za šest “medvjeda” na Dolcu se tako može kupiti 3,5 kilograma domaćih naranača ili limuna, koji bi se, poput šparoga, u nas također mogli ubrojiti u raritete, a ne ovise samo o ćudljivoj prirodi, ili pak 2,5 kilograma mlade blitve ili špinata. Za cijenu kilograma pak – i 20 kg naranača ili limuna, 10 kg lisnatog povrća ili pak 33 litre mlijeka iz mljekomata dva kata niže.
Možda i šest kilograma svinjskog karea ili 4,5 kilograma teleće vratine, dok se u nekim trgovačkim lancima ovih dana za taj novac mogu kupiti i 33 l trajnog mlijeka (po 5,99 kn), a manje zahtjevniji po pitanju porijekla i kvalitete mogu kupiti i 29 kg naranača, 8 kg gaude, 8 kg svinjskog buta, 2,5 kg pršuta ili 6,5 l španjolskog ekstradjevičanskog maslinova ulja. Prodavače šparoga to se, međutim, ne tiče. Da ih ne prodaju, sigurno ne bi tražili toliko, kažu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu