Najveća američka mliječna farma zvana ‘Poljoprivredni Disney’

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2016. u 08:54
Foto: Fair Oaks Farms

Uz mljekarstvo na farmi se bave i svinjogojstvom u komercijalnim uzgojnim objektima u kojima 2700 krmača proizvodi 75.000 svinja za klanje godišnje.

Najveća američka i treća svjetska mliječna farma prostire se na nešto više od 14.000 hektara s 11 farmi s ukupno 36.000 krava i najmodernija je farma u Americi. Ova farma smještena na sjeverozapadu Indiane posvećena je društvu i obrazovanju posjetitelja. Izvršni direktor je Gary Corbelt, a menadžment također upravlja s nekoliko farmi u Michiganu, Ohiou, Oregonu i Wisconsinu, piše Agrobiz.

Na farmi se svaki dan oteli između 80 i 100 telića. Krave se muzu u izmuzištu tipa rotolaktor po 72 odjednom, a salon radi 22,5 sata svaki dan; sat i pol je predviđeno za čišćenje. Jedan krug traje osam minuta, krava će biti pomuzena u manje od šest minuta. Svaka krava u prosjeku daje 40 litara vrhunskog mlijeka (3,68% masti, 3,03 proteina i 169.000 somatskih stanica). Četiri zaposlenika prate mužnju po smjeni.

Uz mljekarstvo na farmi se bave i svinjogojstvom u komercijalnim uzgojnim objektima u kojima 2700 krmača proizvodi 75.000 svinja za klanje godišnje.

Briga za okoliš

Farma funkcionira u zatvorenom sustavu. Na farmi kravlji i svinjski otpad pretvaraju u energiju putem anaerobnih digestora te tako smanjuju ovisnost o prirodnom plinu i električnoj energiji tijekom procesa proizvodnje mlijeka i prerade. Sve se ponovno koristi – tri puta dnevno gnojivo iz štala se prikuplja dok se krave muzu, te ono zatim stoji 21 dan proizvodeći metan pri vrenju, a anaerobne bakterije se koriste kao plin za proizvodnju struje ili goriva. Struja se koristi u svim zgradama farme i za sve strojeve, a višak se prodaje u mrežu. Sav neiskorišten plin se komprimira i služi za napajanje kamiona koji isporučuju mlijeko od Srednjeg zapada do Tennesseeja. Korištenje komprimiranog prirodnog plina zamjenjuje 2 milijuna galona (7,5 milijuna litara) dizela koje strojevi koriste svake godine.

Nakon što gnoj izađe iz fermentatora, prolazi kroz sito za hvatanje dugih vlakana, koja se koriste za gnojenje tla. Budući da voda još uvijek sadrži puno hranjivih kemikalija, ona prolazi kroz sustav za oporavak ishrane koji otklanja 80% fosfora i 75% organskog dušika stisnutih u suhoj tvari koji se koriste na farmi. Voda koja izađe na kraju koristi se za navodnjavanje.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close