Litvanci izvukli osam milijardi kuna iz RS

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2016. u 21:59
Pljačka se odvijala pod nadzorom Agencije za bankarstvo

Balkan Investment Banka kupovala je bezvrijedne dionice nepostojećih tvrtki, a nitko nije reagirao.

Jednogodišnje plaće prosvjetara, zdravstvenih i kuturnih radnika, kao i svih ostalih proračunskih korisnika u Republici Srpskoj odnijela je Balkan Investment Banka, pokazuje izvještaj deviznog inspektorata. Gotovo dvije milijarde maraka (oko 8 mlrd. kuna) težak je kriminal bivših vlasnika iz Litve.

Kupujući bezvrijedne dionice fiktivnih tvrtki na Sejšelima i Djevičanskim otocima, Litvanici su izvukli stotine milijuna depozita građana RS. Sve se odvijalo pod nadzorom Agencije za bankarstvo koju danas na odgovornost poziva i Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH. "Činjenica je da je ta banka propala. Mislim da ovaj izvještaj pokazuje i razloge zašto je do toga došlo. Očito da vlastima nije bio interes da netko odgovorno radi svoj posao", rekao je Ivanić.

U Agenciji za bankarstvo izvještaj nazivaju gomilom gluposti. Inspektori su utvrdili da su Litvanici prividnim kreditima izvukli sve što su navodno uložili u Balkan Investment Banku. Sva potraživanja po tim kreditima prenijeli su na Tvornicu glinice Birač. Tim će se po svemu sudeći baviti i Tužiteljstvo BiH koje je pokrenulo istragu o spornim transakcijama Balkan Investmenta. "Otišlo je više od milijardu maraka, a nitko nije pozvan na odgovornost. Ovo što sada radimo je sigurno da će SIPA ići do kraja i da ćemo one koji su opljačkali narod Birčanske regije dovesti pred lice pravde", rekao je zastupnik NDP-a Zdravko Krsmanović. Izvještaj inspektorata vlada RS nije komentirala. Ministar financija RS Zoran Tegeltija odbio je komentirati nedavnu posjetu Tužiteljstva BIH Agenciji za bankarstvo. Ovaj slučaj istražuju MUP Srpske i Specijalno tužiteljstvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close