Rusija opet kreće u privatizaciju

Autor: Tomislav Pili , 02. veljača 2016. u 21:59
Privatizacija je obustavljena 2012. kada je Putin opet postao predsjednik/Reuters

Privatizacijom se namjerava doći do dodatnih bilijun rubalja kako bi se proračunski manjak održao na tri posto.

Ruska vlada privatizirat će niz državnih kompanija, među kojima je zrakoplovni prijevoznik Aeroflot, rudnik dijamanata i naftna kompanija Rosnjeft, kako bi pokrpala proračunsku rupu uslijed pada naftnih prihoda. Kako prenose mediji, predsjednik Vladimir Putin početkom tjedna sa svojim je ekonomskim savjetnicima razgovarao o nastavku privatizacije.

Najveći izvor novca
Uz navedene kompanije, investitorima bi se ponudili i udjeli u VTB banci, Ruskim željeznicama te najvećem brodogradilištu Sovcomflot. Nakon što je Putin 2012. opet postao predsjednik, prodaja manjih udjela u ruskim državnim kompanijama je obustavljena. Međutim, pad cijena Brent nafte na 30 dolara nagnao je Kremlj da opet posegne za privatizacijom, najvećim pojedinačnim izvorom novca. Pri toj cijeni nafte Rusija treba dodatnih 500 milijardi do bilijun rubalja kako bi održala manjak proračuna na tri posto BDP-a.

Kompromitirana u 90-ima
Međutim, u očima mnogih Rusa privatizacija je trajno kompromitirana zbog iskustva iz 90-ih kada je grabež državne imovine nakon raspada Sovjetskog Saveza stvorio sloj oligarha. Stoga će vlada krenuti oprezno u proces prodaje. "Svaka prodaja po preniskim cijenama izložila bi nas sumnjama da opet radimo nešto kao u 90-ima", izjavio je za Financial Times neimenovani ruski dužnosnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close