Hollande traži novi mandat preko nezaposlenih

Autor: Tomislav Pili , 18. siječanj 2016. u 21:59
Mjere zapošljavanja predsjednik François Hollande predstavio je u ponedjeljak/Reuters

Program je vrijedan dvije milijarde eura.

Francuski predsjednik François Hollande u ponedjeljak je predstavio program poticanja zapošljavanja prvenstveno mladih koji bi mu trebao povećati šanse za osvajanje drugog mandata. Program je vrijedan dvije milijarde eura, a obrazložio ga je tvrdnjom da je Francuska u ekonomskom "izvanrednom stanju".

Mjerama poticanja zapošljavanja predviđeno je da tvrtke s manje od 250 zaposlenih prime 2000 eura državne pomoći za svakog zaposlenika iz redova mladih ili dugotrajno nezaposlenih kojeg zaposle na duže od šest mjeseci. Nakon dvije godine ovaj bi poticaj postao stalan kroz smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje. Hollande se nada da će mjerama biti otovreno pola milijuna vježbeničkih mjesta, a trebalo bi doći i do povećanja pripravničkih mjesta.

Za razliku od Njemačke i Velike Britanije, druga europska ekonomija i dalje muku muči s visokom nezaposlenošću. Stopa nezaposlenosti u Francuskoj kreće se iznad 10 posto, dok je prosjek EU 9,8 posto. Za usporedbu, nezaposlenost u Njemačkoj pala je na 4,2 posto, a u Britaniji na 5,2 posto. Iako se francusko gospodarstvo lani izvuklo iz trogodišnje stagnacije, rast od svega jedan posto nedovoljan je da tvrtke "progutaju" svu radnu snagu koja iz škola i fakulteta ulazi na tržište rada. Analitičari ocjenjuju da je predsjednik Hollande predstavio mjere za suzbijanje nezaposlenosti kako bi povećao svoje šanse za osvajanje drugog mandata, 15 mjeseci prije izbora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close