Ako trebate japansko govedo ili cvijet maćuhice zovete Selectu

Autor: Marija Crnjak , 23. prosinac 2015. u 07:55
Sandra Ivić, direktorica tvrtke Selecta

Sandar Ivić za hrvatske ugostitelje nabavlja rijetke premium proizvode.

Strast za vrhunskim namirnicama i gastronomijom presudila je u odluci Sandre Ivić da prihvati ponudu pokretanja hrvatske filijale talijanske tvrtke Selecta, jednog od najpoznatijih dobavljača premium proizvoda za restorane i hotele. Napustivši mjesto zamjenice direktora hotela Dubrovački Vrtovi Sunca u Orašcu, u proljeće prošle godine osnovala je tvrtku Selecta Adria, čiji je ulazak na tržište omogućio ne samo bolju dostupnost premium namirnicama i edukaciju vlasnika, chefova i osoblja, već i mogućnost da hrvatski proizvođači uđu u prestižni Selectin katalog. Sve će to sigurno utjecati na rast kvalitete domaće gastro scene, ali i one u regiji, ističe Sandra Ivić za Poslovni dnevnik.

"Tvrtka Selecta željela je osnovati filijalu u Hrvatskoj, jer su bili svjesni potencijala koji raste također s jačanjem Hrvatske kao turističke destinacije. Iako se radi o niši koju je zahtjevno razvijati na malom tržištu kao što je hrvatsko, ova je godina našeg poslovanja pokazala da u Hrvatskoj zaista ima jako puno potencijala za ovaj posao, i da smo došli u pravom trenutku. Naime, trendovi u svjetskoj vrhunskoj gastronomiji koji na prvo mjesto stavljaju kvalitetu namirnice polako ulaze i na hrvatsku gastro scenu i sve je više vlasnika i voditelja restorana koji žele kvalitetu u svojoj ponudi", tvrdi Ivić te otkriva kako je resort u Orašcu u doba kad je tamo radila u samo godinu dana od uvođenja vrhunskih namirnica i povećanja kvalitete kuhinje povećao prihod za 47 posto u odjelu hrane i pića, a maržu za 19 posto.

"U hotelske restorane puno se uložilo u hardver, a mnogi su prazni i gosti ih ne posjećuju jer se često osjećaju izigrani zbog visokih cijena u odnosu na kvalitetu. Čim se uvede kvaliteta, percepcija gostiju se mijenja i gosti rado jedu u hotelu umjesto da pretražuju destinaciju", ističe Ivić.

 

47 posto

prihoda je povećao resort u Orašcu uvođenjem novih proizvoda

Inače, tvrtka Selecta u svom katalogu ima preko tri tisuće proizvoda i jedinstvena je po asortimanu koji pokriva sve segmente i najzahtjevnijih kuhinja. Tu se mogu naći proizvodi kao što je otkošteni odojak, japansko govedo, ručno očerupani golub, cvijet maćuhice ili vlasca, škotski losos ili vrhunska Valrhona čokolada, koju od Sandre Ivić nabavlja primjerice zagrebačka slastičarnica Mak na konac i Le Kolač. Deklaracija mesa koju nabavljate u Selecti prati cijeli postupak od uzgoja do prerade, kad je u pitanju povrće važan je održivi razvoj, pomno se prati porijeklo vrhunskih sireva, suhomesnatih proizvoda koji dolaze gotovo isključivo iz Italije i Španjolske. U katalogu se također nalazi čitav niz pripremljenih i polugotovih proizvoda, od očišćenog i opranog povrća i filetirane ribe do kalupa za kolače koji skraćuju vrijeme pripreme jela uz garanciju kvalitete.

"To jesu premium proizvodi ali pogrešno je vjerovati da su namijenjeni samo restoranima koji se nazivaju vrhunskim, imaju zvjezdice, slavnog kuhara ili slično. Naši proizvodi su namijenjeni svakom kuharu koji je otvoren za kvalitetu i svjestan je da od dobre namirnice može napraviti kvalitetno pa onda i vrhunsko jelo. Od Selecte ne dobivaju samo gotov upakiran proizvod, već i edukaciju, pa i mogućnost da odu na lice mjesta kod proizvođača hrane koja je važna u njihovoj kuhinji", kaže Ivić.

Među kupce Sandre Ivić tako u Hrvatskoj spadaju zagrebački hoteli Esplanade, Palace, DoubleTree by Hilton, lošinjski Hoteli Jadranka, Dogus Grupa, Dubrovački Vrtov Sunca, Vila Dubrovnik, mali restorani po Istri, vila Meneghetti…

Kako ističe Ivić, širenje poslovanja Selecta Adria u Hrvatskoj i regiji, a plan je Crna Gora i Srbija, otvara šanse i za hrvatske dobavljače, koji doduše moraju najviše poraditi na kontinuitetu kvalitete proizvoda te pakiranja, s obzirom da Selectini proizvodi često prelaze velike udaljenosti da bi stigli do kupca. Odnedavno se tako u Selectinu asortimanu nalaze paški sirevi tvrtke Gligora koji su udovoljli svim kriterijima selekcije, otkriva Sandra Ivić. Također, kako je transport jedna od najvažnijih karika u postupanju s hranom, otvara se i suradnja s domaćim prijevoznicima, kako malim tvrtkama tako i regionalnim, kao što je Ralu logistika s kojom surađuje od nedavno.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljiva prica. Jos je zanimljivije da prica ima i drugu stranu medalje – onu o sudskoj tuzbi – kaznenoj prijavi zbog kaznenog djela jer su gore hvaljena Sandra Ivic i njeni suradnici prevarili covjeka koji ih je uveo u taj posao.

New Report

Close