Hidrogradnja radnicima dužna milijune

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2015. u 21:59
Hidrogradnja je nekad radila velike poslove u Iraku i Libiji

Bivši BiH građevinski div godinama ne uplaćuje mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Bivši BiH građevinski div, čiji su zaposlenici radili u Iraku i Libiji, radnicima duguje brojne plaće, a godinama im se ne uplaćuje mirovinsko i zdravstveno osiguranje, javlja Al Jazeera.

Upravna zgrada Hidrogradnje se prodaje, a radnici su dvije godine bez plaće. Oko 600 radnika tvrdi da se Hidrogradnja namjerno urušava. "Definitivno političko uništenje Hidrogradnje, da bi se naplatili inozemni radovi, iračka i libijska potraživanja vrijedna 450 milijuna dolara", rekao je Redžep Tufekčić iz sindikata Hidrogradnje. Ipak, kompanija koja ima tolika potraživanja duguje 25 milijuna eura za neupisani radni staž, plaće, zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

"Radnici su prije dvije godine 45 dana prosvjedovali u Sarajevu tražeći svoja prava. Ovih dana su ponovno izašli pred zgradu vlade iz koje im nude dvije plaće do kraja godine. "Neka prodaju zgradu, izmire obveze prema mirovinsko-invalidskom osiguranju i dugove, te neka nas pošalju na zavod za zapošljavanje i mi smo zadovoljni", rekao je radnik Paša Pripo. "Takvi paradoksi mogu se doživjeti samo u BiH. Ne samo u tvrtkama u državnom vlasništvu već i kantonima ne uplaćuju se doprinosi za zaposlenike", kaže Slavo Kukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close