Donirana hrana od danas oslobođena tereta PDV-a

Autor: Božica Babić , 07. prosinac 2015. u 22:00
Slijedi uređenje samog sustava donacija/Robert Anić/PIXSELL

Tvrtke bez poreza mogu pokloniti proizvode u vrijednosti dva posto svoga ukupna prihoda, a humanitarne udruge uključene u sustav moraju se registrirati.

Hrvatska se konačno svrstala u krug europskih zemalja koje na hranu doniranu socijalno ugroženom stanovništvu ne obračunavaju porez na dodanu vrijednost (PDV).

Naime, danas u primjenu kreće pravilnik koji je nakon višemjesečnog odgađanja Boris Lalovac, još uvijek aktualni ministar financija, potpisao prije tjedan dana.  Tvrtke iz prehrambene industrije i trgovci, bez plaćanja PDV-a humanitarnim organizacijama godišnje mogu donirati hrane u vrijednosti dva posto od svoga ukupna prihoda/prometa ostvarenoga u prethodnoj godini.  Ministarstvo financija te donacije smatra kao "porezno priznati manjak dobara" koji poduzetnici doniraju u svrhu sprječavanja njezina uništavanja, zaštite okoliša i pomoći krajnjim primateljima isključivo preko neprofitnih pravnih osoba koje humanitarnu djelatnost obavljaju u skladu s posebnim propisima i registrirane su pri Ministarstvu poljoprivrede kao posrednici koji sudjeluju u lancu doniranja hrane.  

Iako pouzdanih podataka nema, procjenjuje se kako se u Hrvatskoj godišnje baci više od 400 tisuća tona hrane, oko 90 kilograma po stanovniku. Nakon usvajanja pravnog okvira sada slijedi uređenje samog sustava donacija. Hrana s dužim rokom trajanja, odnosno iz kategorije proizvoda s naznakom "najbolje upotrijebiti do", u koju primjerice spadaju brašno, šećer, ulje, konzerve, trajno mlijeko moći će se donirati od 90. do 7. dana pred istekom roka trajanja. S druge strane, svježi proizvodi poput mesa, kruha, svježeg mlijeka, jaja i slično od 90. do 1. dana pred istekom roka trajanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close