RS: Nakon Bobar banke propala i Banka Srpske

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2015. u 22:01
Dok je Banka Srpske bila u vlasništvu Litvanaca preko nje su izvučeni milijuni/FOTOLIA

Banka Srpske dobila je privremenu upravu koja će provjeriti poslovanje, ali stručnjaci predviđaju propast.

Uvođenje privremene uprave u Banku Srpske, koja zbog toga ne radi do daljnjeg, donijelo je prve probleme na tržištu, pa je tako općina Bosanski Petrovac ostala bez jedine banke na svom teritoriju, pišu Nezavisne novine. 

Odgovornost nadležnih
To stvara velike probleme poduzetnicima koji su prisiljeni platni promet obavljati u najbližim općinama Ključ ili Bihać, koje su udaljene i više od 50 kilometara. S druge strane, građani ne mogu obavljati platni promet niti podizati novac iz te jedine banke u općini, dok mnogi od njih strahuju i za svoje depozite koji su privremeno zarobljeni u banci. Banka Srpske dobila je privremenu upravu koja ima rok od 60 dana za provjeru poslovanje banke i pripremu izvještaja s uputstvima o njenoj daljnjoj sudbini. Nakon Bobar banke, ovo je u samo godinu dana druga financijska institucija u RS koje je pred gašenjem, a i u njoj su zarobljeni milijuni maraka javnih poduzeća, institucija i građana, tvrdi Radio Slobodna Europa.

 

85milijuna

eura depozita blokirano je u Banci Srpske

Nadležni ističu da imaju moguća rješenja za spas, ekonomisti smatraju da je likvidacija neminovna, te ponavljaju da se ovdje radi o velikom kriminalu i da se nakon slučaja Bobar banke, nadležni moraju pozvati na odgovornost.Kao i u slučaju Bobar banke, na računima Banke Srpske blokiran je novac Porezne uprave, Elektroprivrede, Autoputeva i drugih javnih preduzeća i institucija. Depoziti pravnih osoba i građana u Banci Srpske procjenjuju se na oko 134 milijuna KM (oko 68,5 milijuna eura), dok javna poduzeća i institucije imaju oko 30 milijuna maraka (oko 15 milijuna eura) i taj je novac sada pod blokadom. Iz Elektroprijenosa BiH su reagirali na vrijeme i zatražili povrat svojih oročenih sredstava. Iako ne govore o iznosu koji je poslovna tajna, radi se o tek četiri posto od ukupno oročenih sredstava.

Privremeni upravitelj blokirao je isplatu i uplatu depozita, a privremena uprava je ušla u banku po nalogu Agencije za bankarstvo Republike Srpske jer je kapital banke pao ispod zakonskog minimuma, a banka nije poštovala naloge Agencije. "Ova privremena uprava nije likvidacija banke već je to zakonska mjera na temelju koje će privremeni upravitelj u roku od 60 dana pripremiti pismeni izvještaj o financijskom stanju banke i predložiti mjere predviđene zakonom", kaže glasnogovornica Agencije Sanja Zec. Do 2013. godine Banka Srpske bila je u vlasništvu litvanske UKIO grupe, tada pod nazivom Balkan investment banka. Gubici su bili veći 30 milijuna maraka, preuzimanjem vlada je uložila 34 milijuna KM, a sada će po svemu sudeći i ova banka doživjeti sudbinu Bobar banke.

Zoran Tegeltija, ministar financija RS, kaže da je plan prilikom preuzimanja Balkan investment Banke bio da se ona proda, ali kako do toga nije došlo nastali su problemi.  "I dalje postoji mogućnost prodaje banke, dokapitalizacije banke ili promjene uloge banke na bankarskom tržištu", kaže Tegeltija. Nakon što je likvidarana Bobar banka, znalo se da je i Banka Srpske u lošoj situaciji jer je stalno poslovala u minusu. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno je obećao prodaju banke nepoznatom zapadnom ulagaču i rekao da se kupac obvezuje da će povećati kapital banke za 300 milijuna eura.

Kobni Litvanci
Međutim, ekonomista Damir Miljević smatra da će privremena uprava likvidirati banku, koja je kako smatra, zbog kriminala i nepotizma propala prije tri godine, kada je bila u vlasništvu Litvanaca jer su preko nje izvlačeni milijuni maraka transfernim cijenama iz Tvornice glinice Birač. Miljević kaže da je tada banka spašena da javno ne bi isplivali dokumenti o malverzacijama Litvanaca. 

Teške optužbe

Provjera u Pavlović banci zbog Dodikove kupnje vile

Policija provjerava određene račune i transfere novca u Pavlović banci u Bijeljini, potvrdila je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e, javlja Anadolu Agency (AA). Stranka SDS podnijela je kaznenu prijavu protiv organizirane skupine, čiji je, kako tvrde, organizator Milorad Dodik, predsjednik RS, za zloporabu službenog položaja i ovlasti, davanja i primanja mita, te udruživanja zbog počinjenja kaznenih djela i organiziranog kriminala. Prijava se odnosi na kupnju vile u Beogradu koja je, kako se navodi, kupljena novcem s Dodikovih računa, a kasnije mu je fiktivno odobren kredit Pavlović banke za kupnju te vile.

Komentirajte prvi

New Report

Close