Nelikvidnim poslodavcima zadnji dan za prijavu Fini

Autor: Marija Brnić , 01. studeni 2015. u 22:00
Ove godine neredovito plaća oko 7000 poslodavaca/FOTOLIA

Svi koji do kraja listopada nisu isplatili plaće radnicima za rujan, moraju dostaviti zahtjeve za prisilnu naplatu.

Od danas bi u praksi trebao zaživjeti još alat ranog uklanjanja problema u poduzećima koja su uvedena posljednjim izmjenama stečajne regulative – poslodavci koji zbog nelikividnosti nisu bili u mogućnosti do konca listopada isplatiti plaće za rujan, s prvim radnim danom u studenome sami se moraju pojaviti u Financijskoj agenciji i dostaviti zahtjeve za prisilnu naplatu za svakog zaposlenika kojemu duguje.

Ta nova zakonska obveza poslodavcima uvedena je kroz zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca i na snazi je od početka rujna, no tek sada, nakon što su i rujanske plaće trebale biti na računima radnika, vidjet će se i njezini prvi konkretni efekti.

Bez plaće 24.000 ljudi
Prema posljednjim podacima Porezne uprave, neredovito je ove godine u isplati plaća nešto više od 7 tisuća poslodavaca, od čega su pravne osobe njih 5,9 tisuća, a 1,2 tisuće su fizičke osobe. Ukupno kod njih zaposleno je bilo gotovo 24 tisuće radnika. Na koliko od njih će se odnositi nova zakonska pravila, teško je procjenjivati, no zaposlenicima onih poslodavaca koji se pojave u Fini sa zahtjevima prisilnu naplatu plaće bi trebale prema propisanoj proceduri, početi sjedati polovicom studenoga.

Poslodavci zahtjev podnose za svakog radnika pojedinačno, uz priloženi obračun plaće i naknade na koju zaposlenik ima pravo, a ako zbog manjka sredstava na računu nije moguće realizirati isplatu, poslodavac je u roku od tri dana po zaprimanju obavijesti da nalog nije provediv dužan obratiti se Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, te podnijeti zahtjev za isplatu plaća, i to ovog puta u visini minimalne plaće za svakog radnika, odnosno 3029,55 kuna u bruto iznosu.

Agencija će minimalne plaće radnicima u ovakvim slučajevima moći isplatiti najviše tri puta, a rješenja o isplatama trebala bi uslijediti u roku od sedam dana od zaprimanja zahtjeva poslodavca. U slučaju kada je poslodavac isplatio dio plaće, Agencija će pokriti razliku, ali samo do visine minimalca.

Potraživanja kod Agencije
Do sada su poslodavci koji su blokirani i nemaju snage isplatiti plaće bili u obvezi radniku uručiti obračun neisplaćenog iznosa, a taj dokument ima snagu ovršne isprave. No, ona nema značenje, niti uz prednost koju radnik ima u ovršnom postupku, ako na računu poslodavca nema novca za namirenje. Po novome će Agencija će preuzeti potraživanje radnika od poslodavca. Umjesto poslodavca će platiti plaće i doprinose, s time da poslodavac u roku sedam dana treba podmiriti uplatu, a u suprotnom Agencija se obraća Fini uz zahtjev za izravnu naplatu.

A za poslodavce koji će i ovaj put ignorirati propis i ne pojave se u Fini sa zahtjevima za prisilnu naplatu, predviđeno je upućivanje nadležne inspekcije i privremena mjera osiguranja naplate pljenidbom i zabranom raspolaganja sredstvima sve dok ne predaju zahtjev za prisilnu naplatu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close