Hrvatska imala najveći rast na Mediteranu

Autor: Marija Crnjak , 16. rujan 2015. u 13:25
U osam mjeseci imali smo 6,5% više stranih noćenja/D. Marušić/PIXSELL

Uz Tunis, u najvećem problemu je Turska, koja prvi put nakon mnogo godina bilježi turistički pad. Za Grčku se pak nisu ostvarile crne prognoze.

Statistike pokazuju da je Hrvatska, bar kad su stope turističkog rasta u pitanju, ove godine prošla bolje od svojih mediteranskih konkurenata, najviše zahvaljujući lijepom vremenu i društveno-političkim okolnostima koje su usosile najviše Tunis i Tursku, i u manjoj mjeri Grčku.

Uz Tunis, u najvećem problemu je Turska, zemlja koja ove godine prvi put nakon mnogo godina bilježi turistički pad, zbog straha od terorizma, izbjegličke krize, pada ruskog tržišta koje je u Turskoj imalo značajan udjel. Nakon godina znatna rasta prometa, koji su pratile velike investicije u hotele, prema dostupnim statistikama, u Turskoj je u prvih sedam mjeseci 2015. zabilježen pad turističkih dolazaka 0,38 posto, s najavama još značajnijeg pada za kolovoz. Samo u Antaliji od siječnja do kolovoza bilježe pad dolazaka od 6,1 posto, s čak 22 posto minusa s ruskog tržišta, a smanjen je i broj turista iz Skandinavije te Izraela.

Zahvaljujući jakoj promidžbi na njemačkom tržištu, baš kako bi se amortizirao pad Rusa, Antalija je u kolovozu ugostila gotovo deset posto više Nijemaca te gotovo pet posto Britanaca. Turci su izračunali i da im je u prvoj polovici godine u odnosu na lani pao turistički prihod s 13.7 milijardi dolara na 12,6 milijardi dolara. Tunis je zbog terorističkih napada postao i službeno nesigurna destinacija, zbog čega zbraja minuse i snižava cijene, a tek nakon vrhunca sezone u rujnu i listopadu znat će se konkretna šteta za ovu sezonu.  

 

0,38posto

pao je broj turističkih dolazaka u Turskoj

Na sreću za Grke, nisu se ostvarile crne prognoze koje su najavljivale drastičan pad turizma zbog financijske krize i nesuglasica grčke vlade s EK. Iako se nisu ostvarile najave dvoznamenkastog pada prometa, na početku ove godine Grci su bili puni optimizma i računali su na puno bolje rezultate od ostvarenih, koji su izostali djelomice zbog izbjegličke krize u kolovozu. Službena statistika pokazuje da je u prvih osam mjeseci Grčka ostvarila rast međunarodnih dolazaka 6,3 posto, a najmanji rast od 3,3 posto bio je baš u lipnju.

Iako se tijekom lipnja najavljivalo da će se turisti iz Grčke preliti u Španjolsku, statistika najkonkurentnije turističke zemlje na svijetu nije pokazala drastičan rast na račun Grka. U prvih sedam mjeseci (brojke za kolovoz još nisu dostupne za cijelu zemlju) Španjolska je imala 38 milijuna turističkih dolazaka, odnosno 4,7% više nego u istom lanjskom razdoblju. Iako se brojem dolazaka i konkurentnošću ne može mjeriti sa španjolskim, Hrvatska je u istom razdoblju imala čak veći rast od 8,7 posto u dolascima u prvih sedam mjeseci. Od siječnja do kraja kolovoza u Hrvatskoj se odmaralo 12 milijuna stranih gostiju, ili oko 8 posto više nego lani, koji su ostvarili oko 67 milijuna noćenja, što je porast od 6,5 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

A sada preporučam “Afričku šljivu” cijelom turističkom sektoru [emo_namigusa]

New Report

Close