Vlada pretvara Imunološki u ustanovu, osigurano 20 milijuna kuna

Autor: Marija Crnjak , 20. kolovoz 2015. u 10:30
Postavlja se pravna osnova za poslovanje tvrtke čiji radnici nisu dobili gotovo pet plaća, Foto: Marko Prpić / Pixsell

Vlada kaže da je novac za osnivanje i pripremu početka rada osiguran iz proračuna Ministarstva zdravlja, no iznos se ne navodi.

Vlada bi danas trebala donijeti uredbu kojom se osniva Imunološki zavod, kao javna ustanova za obavljanje djelatnosti u području zdravstva, koja je od strateškog i općeg gospodarskog interesa za RH. Uredbom će se urediti djelatnost, ustrojstvo, prava, obveze i izvori sredstava Imunološkog zavoda, čime će se steći pravna osnova za buduće poslovanje tvrtke čiji radnici nisu dobili gotovo pet plaća.

Naime, kako bi riješila problem nastao nakon zadnjeg pokušaja privatizacije IMZ-a koji traje od početka godine, Vlada je potkraj srpnja donijela odluku o preoblikovanju trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, zaduživši Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za rješavanje svih preuvjeta koji su potrebni za provedbu odluke.

Cilj Vlade je osigurati opstojnost proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme, što je ocijenjeno kao proizvodnja od strateške važnosti za zdravstveni sustav i zaštitu zdravlja stanovnika.

 

Uredbom

će se urediti djelatnost, ustrojstvo, prava, obveze i izvori sredstava Imunološkog zavoda.

Prijedlogom uredbe propisano je sklapanje ugovora kojim se sva prava i obveze vezane uz prenesenu djelatnost prenose s Imunološkog zavoda d.d. na novu ustanovu IMZ, s tim da trgovačko društvo daje novom Zavodu pravo korištenja poslovnih prostora i opreme koje je koristio za obavljanje prenesene djelatnosti.

Na Zavod se prenose i ugovori o radu radnika na neodređeno vrijeme. U roku osam dana od dana stupanja na snagu ugovora o prijenosu imovine Vlada će posebnom odlukom prenijeti tu imovinu na Zavod te sva prava i obveze vezane uz prenesenu imovinu. Kako ističu u Vladi, novac za osnivanje i pripremu početka rada Imunološkog zavoda osiguran je iz proračuna Ministarstva zdravlja, no točan iznos se ne navodi.

Otvorena su još brojna pitanja, od toga tko će i kako radnicima isplatiti zaostale plaće, do toga kako će se i s kojim novcem provesti ulaganja nužna kako bi se nastavila proizvodnja i dobile dozvole regulatora, koje su i dalje neizvjesne. Od privatnih investitora u posljednjem se natječaju tražilo ulaganje od 100 milijuna kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kako vam jos uvijek nije jasno, sve ove “pretvorbe”, “privatizacije”, “predstečajne nagodbe” su ništa drugo nego preregistracija imovine u hrvatskom vlasnistvu na neke strane entitete. Prava riječ za to je veleizdaja.

Ovo nema veze sa strankama, i jedni i drugi su u sluzbi nekih “visih” interesa i moraju provoditi njihova naredjenja.

A što je to HDZ tako dobroga napravio za IMZV svih godina na vlasti,a Kukuriku ga uništava?

Zaboravite Imunološki.

Zar vam već nije jasno da je zadatak ove SDP Kukuriku Vlade uništiti Imunološki i sve poduzeto govori da će tako i biti.

Imunološki mora nestati.

New Report

Close