Ministar financija Boris Lalovac nedavno je u Zadru negodovao jer statistike upozoravaju da su broj ovogodišnjih turista i broj izdanih računa u potpunom neskladu, dakako na štetu državnog proračuna. Vlasnica OPG-a Drita Dunatov sa zadarske tržnice ministru Lalovcu šalje nekoliko poruka iz kojih se makar nazire što se događa.
"Koliko turisti kupuju, možda bismo bolje zarađivali da im naplaćujemo fotografiranje naših štandova!? Da Lalovac sjedne s nama, vidio bi da strani turisti kupuju jedan pomidor, jednu papriku, jedan peršin i dva krumpira! Može li se živjeti od takvog turizma?! Da nam nije domaćih turista i domaćih ljudi, naša bi sezona potpuno trokirala, jer kod nas dolaze ili slabo ili jako platežni turisti koji se hrane negdje drugdje" , kaže za Slobodnu Damaciju Drita Dunatov, dodajući da se tek zadnjih dana, pod pritiskom rasta cijena uvoznih proizvoda, lokalni ugostitelji ozbiljnije okreću od velikih trgovačkih lanaca i u nabavu idu na zadarsku tržnicu.
Dunatov upozorava Lalovca i na dominantnu sivu zonu u kojoj caruju šverceri.
"Pa samo na trešnjama za mjesec dana švercer zaradi oko 200.000 kuna, a to je više od ministrove godišnje plaće! Kada krenu domaće trešnje, šverceri ih otkupe i izvoze u Srbiju, a kada naše trešnje prođu, a krenu u Srbiji, dovoze ih odande i, naravno, prodaju ih ovdje za “domaći proizvod”. Trenutno se to događa i s breskvama i nektarinama iz Zagreba. Samo na zadarskoj tržnici u sivoj se zoni vrte milijuni kuna, a država ne ubire stotine tisuća kuna poreza mjesečno. U Zadru se čeka certifikacija i tek će se tada jasno vidjeti koliko je puta švercerski posao jači od naših OPG-ova. Obrti se zatvaraju, a siva zona se i dalje širi", kaže Drita Dunatov, očekujući da se konačno pojavi “politička volja” koja bi širenje sive zone konačno zaustavila.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.ne ide to nikada sve šverceru,zato i jeste tako
Ljudi kod nas jos uvijek nisu shvatili, da trznica ili neka lokalna pizzeria nije indikator uspjesnosti jedne turisticke sezone.
Recimo, supruga i ja smo bili u Aurori/Losinj, polupansion oko 90,00 € po osobi i jos smo svaki dan potrosili oko 200 kuna. Kad bi uvecer ponekad izisli u grad, nakon izvrse hotelske vecere, onda je to obicno bila krigla piva ili butelja vina. Znaci, za losinjske ugostitelje, mi smo losi potrosaci i slabi gosti. Problem naseg turizma je nesto drugo. Privatni smjestaj i mali pensioni, ne zele se udruziti napraviti svoju internetsku stanici, poraditi na marketingu ici na lokalne turisticke sajmove, kontaktirati tour-operatore, kojima je taj nacin turizma “core-business”…oni samo cekaju da netko drugi to odradi za njih a oni ce naravno onda, kad dobiju goste, gledati kako utajiti porez, gdje moguce, pa makar i na kurtaxi. Vermena kartona “Zimmer frei” su vec odavno prosla. Oni koji to nisu shvatili broje svoje posljedne dane.
po meni do 1milje kn netreba s enista placati jer vecina uspjesnih prvi miljon ukradu a druga 2 im drzava pokloni tako da dok ne dode do milje kn netreba se nista placati,ima prostora u trg centrima pa neka tamo rade reda ,
Kako može zaraditi 200 000kn ako ljudi kupuju po 1 trešnju? Izjave ne drže vodu…
Uključite se u raspravu