Imunološki uništava 40 tona plazme vrijedne 26 milijuna kuna?

Autor: Poslovni.hr , 21. srpanj 2015. u 11:02
Foto: Thinkstock

Službene brojke nema jer iz Imunološkog zavoda nisu odgovorili na upit o ukupnoj količini uskladištene sirovine, kao ni koliki dio od toga je već propao.

Krvnoj plazmi koja je već dvije godine uskladištena u Imunološkom zavodu u Zagrebu istječe rok trajanja i ta vrijedna sirovina koju su darovali dobrovoljni davatelji širom Hrvatske morat će biti uništena. 

Zavod je, podsjetimo, u srpnju 2013. godine zbog neadekvatnih prostora izgubio dozvolu za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi i plazme, a s obzirom na to da je preradbeni rok plazme dvije do tri godine, dobar dio zaliha već je postao neupotrebljiv.

Pretpostavlja se da je u komorama Zavoda uskladišteno najmanje 40 tona plazme, a kako jedna njezina litra na svjetskom tržištu vrijedi između 60 i 120 eura, ovisno o tome na koliko je bolesti testirana, ispada da zalihe u Imunološkom vrijede između 18 i 26 milijuna kuna. A ako se u obzir uzme potencijalna vrijednost krvnih pripravaka koji su se mogli proizvesti iz te sirovine, onda se vrijednost uskladištene plazme i posljedični gubici zbog njezina propadanja penju i na više od sto milijuna kuna.

"Ako je godišnja proizvodnja krvnih pripravaka Imunološkog zavoda bila 60 milijuna kuna, u dvije godine propalo je 120 milijuna. Točno onoliko koliko bi koštala nova tvornica",  kaže dr. Srećko Sladoljev, zaposlenik Imunološkog.

Službene brojke Slobodna Dalmacija nije uspjela doznati jer im iz Imunološkog zavoda nisu odgovorili na upit o ukupnoj količini uskladištene sirovine, kao ni koliki dio od toga je već propao. Procjenu od 40 tona prošle je godine iznio Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala, no ni oni se sada nisu htjeli upuštati u dodatne komentare, nego su novinare uputili na Upravu Imunološkog.

Komentirajte prvi

New Report

Close