Prodaja Banke Srpske u završnoj fazi

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2015. u 22:00
Banka je 2014. završila s dobiti

Milorad Dodik, predsjednik RS, najavio dokapitalizaciju sa 300 mil. eura.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je u završnoj fazi privatizacija Banke Srpske, odnosno prodaja 74% udjela u banci.

Banka bi, prema njegovim riječima, bila dokapitalizirana sa 300 milijuna eura "od jedne financijske organizacije sa Zapada". "Ta dokapitalizirana banka mogla bi značajno pomoći našim financijama i održavanju likvidnosti", rekao je Dodik, navodeći da bi to RS oslobodilo od ovisnosti od nekih međunarodnih financijskih institucija, odnosno MMF-a. Propašću Balkan Investment Bank, u srpnju 2013. godine banka je prešla u vlasništvo Republike Srpske, a novi dioničari su postali Dionički fond RS Banjaluka, Fond za restituciju RS Banjaluka, Jamstveni fond RS i Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske.

Banka je prošlu godinu završila s neto dobiti od 297 tisuća KM, nakon što je u 2013. godini poslovala s gubitkom od 13,66 milijuna KM. Međutim, zastupnik Narodnog demokratskog saveza (NDP) Dragan Čavić tvrdi da Banka Srpske nije u privatnom vlasništvu, te da postoji zakon po kojoj se može privatizirati banka. Čavić je na tvrdnju predsjednika RS-a da će jedan zapadni partner sa 300 milijuna eura dokapitalizirati Banku Srpske rekao da je riječ o "još jednoj spekulaciji režimskih moćnika i uvijek se kao glavni prodavač pojavljuje predsjednik RS-a, koji s tim nema nikakve veze". 

Komentirajte prvi

New Report

Close