Najbogatiji Brazilac želi postati svjetski alkoholni car

Autor: Tomislav Pili , 08. lipanj 2015. u 22:01
Arhivska fotografija: Željko Lukunić / Pixsell

Britanski Diageo stoji iza nekih od najpoznatijih brendova, poput viskija Johnnie Walker, votke Smirnoff i piva Guinness.

Dionice britanskog Diagea – najvećeg svjetskog proizvođača alkohola – proživljavaju pravu renesansu zbog špekulacija da kompaniju želi kupiti brazilski milijarder Jorge Paulo Lemann. Radi se o najbogatijem Brazilcu s procijenjenih 25 milijardi dolara te čovjeku koji stoji iza fonda 3G koji je nedavno u suradnji s američkim investitorskim guruom Warrenom Buffettom kupio prehrambenu kompaniju Kraft.

Priču da Lemann sa svojim partnerima Marcelom Tellesom i Betom Sicupirom proučava Diageo kako bi dali ponudu prvi je objavio još u petak brazilski tjednik Veja ne navodeći iz kojih je izvora dobio tu informaciju. No, informaciju već danima svjetski mediji ne uspijevaju provjeriti. Iz 3G-a ne odgovaraju na pozive, a Diageo nema komentara. No, iako napisi nisu provjereni, to nije spriječilo ulagače da polude za dionicom Diagea. Nakon što je u petak skočila osam posto, u ponedjeljak je na Londonskoj burzi oko podneva ojačala dodatnih šest posto na 1,9 funti. Još su izraženije skočile Diageove dionice izlistane na Njujorškoj burzi, za devet posto na 118 dolara, što nije zabilježeno već šest i pol godina.

Podsjetimo, Diageo stoji iza nekih od najpoznatijih svjetskih alkoholnih brendova, poput piva Guinness, viskija Johnnie Walker ili votke Smirnoff. S druge strane, Lemann – inače brazilski državljanin švicarskog porijekla – već ima iskustva u sektoru alkoholnih pića. Njegov 3G kontrolirao je gotovo dvije trećine brazilskog tržišta piva prije spajanja s belgijskim Interbrewom prije 11 godina. Kompanija je tada preimenovana i InBev, a 2008. je kupuje Anheuser Busch. Lemann još uvijek drži manji udjel u toj kompaniji. U suradnji s Buffettom 2013. 3G kupuje proizvođača kečapa Heinz kojeg prije nekoliko mjeseci spaja s Kraftom. Analitičari zbog toga vjeruju kako do Lemannove ponude za Diageo ipak neće doći dok se ne završi proces spajanja Heinza i Krafta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close