Središnje vinsko događanje Slavonije – Festival graševine Hrvatske – održat će se ove subote u Kutjevu. Uz utrku traktora, svečanu povorku konjskih zaprega te nastupe kulturno umjetničkih društava, na kutjevačkom Trgu graševina moći će se kušati graševine i ostala vina slavonskih proizvođača. Pritom se održavaju Dani otvorenih podruma, manifestacija koja okuplja 18 podruma kutjevačkog kraja, a svi oni predstavit će se kroz naredna dva vikenda.
Cilj Festivala graševine je promovirati graševinu kutjevačkog kraja, ali i slavonska vina u cjelini. Naime, graševina obuhvaća oko 25 posto nasada u Hrvatskoj i utoliko je najzastupljenija hrvatska sorta. Kao vino pojavljuje se u širokom stilskom rasponu, od svježih preko zrelih do predikatnih graševina. Organizatori festivala graševine, čiji sastavni dio čini i ocjenjivanje graševina, su Udruga Kutjevačkih vinara, Udruga Graševina Croatica i Turistička zajednica Kutjeva.
Kao poseban dodatak promociji graševina, u restoranu Dubravkin put, koji je proglašen najboljim zagrebačkim restoranom i restoranom prijateljem vina, u ponedjeljak 8. lipnja će se održati ručak na kojem će se u nazočnosti vinara pokazati stilski raspon graševina koje odlično nadopunjuju različite gastronomije, od mediteranske do azijske.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu