Zagrebačka zračna luka: Francuzi podigli prihod skupljim parkiranjem i višim naknadama

Autor: Josip Bohutinski/VL , 20. svibanj 2015. u 16:07
Foto: Robert Anić / Pixsell

MZLZ je lani opslužio 2,43 milijuna putnika , odnosno 130.000 putnika više nego 2013. godine.

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) u 2014., prvoj godini poslovanja pod koncesionarima koje predvode francuske tvrtke Bouygues i Aeroports de Paris, poslovala je s gubikom od 10,7 milijuna kuna.

Ukupni prihodi MZLZ-a, prema podacima Poslovne Hrvatske, lani su iznosili 807,7 milijuna kuna dok su rashodi bili 818,4 milijuna kuna. Pritom su prihodi od prodaje iznosli 361,2 milijuna kuna. Ostali poslovni prihodi iznosli su 443,7 milijuna kuna, a oni se odnose na vrijednost izvršenih radova u toj godini na gradnji novog putničkog terminala. "Prema međunarodnimm računovodstvenim standardima, koncesionar je obvezan u periodu građenja prikazati vrijednost izvršenih radova u određenom periodu kao prihod i rashod, što je neutralno na konačan operativni rezultat, osim u dijelu poreza i davanja koji se obračunavaju na uvećanu poreznu osnovicu kao kod nas", objašnjavaju u MZLZ-u.

 

807,7milijuna

lani je ostvaren ukupni prihod

Kažu da su lani ostvarili čak 82,3 milijuna kuna operativne dobiti, a u to su uključeni i podaci tvrtki Upravitelj te MZLZ Retail. Na negativnu neto dobit pak utjecali su financijski rashodi u iznosu od 53 milijuna kuna, a u toj stavci je najznačajnija je računovodstvena kategorija je "Trošak koncesijske naknade promjena vrijednosti" od 42,8 milijuna kuna, navode koncesionari na Plesu. Što se tiče poslovnih prihoda, njih je MZLZ značajno povećalo u odnosu na poslovne prihode Zračne luke Zagreb kad ona nije bilo pod koncesijom, 2013.

Tada je ZLZ imao 294 milijuna kuna poslovnih prihoda, dok su Francuzi lani, kad se izuzme 443,7 milijuna kuna vrijednosti izvršenih radova, ostvarili poslovni prihod od 361 milijun kuna. Rast od 67 milijuna kuna u MZLZ-u objašnjavaju povećanjem broja putnika kao i većim ukupnim prihodom po putniku po raznim segmentima usluga zračne luke. A MZLZ je lani opslužio 2,43 milijuna putnika, 130.000 putnika više nego 2013. godine. No Francuzi su nedugo nakon preuzimanja zagrebačkog aerodorma povećali i cijene usluga za putnike, što se odrazilo na rast prihoda.

Tako su naknadu za zaštitu zračnog prometa povećali sa tri na 6,5 eura, naknada za putnike u međunarodnom prometu povećana je sa 10 na 15 eura, a u domaćem prometu sa 4 na 7 eura. Sve te naknade plaća svaki putnik pri kupnji avionske karte. Koncesionar je povećao lani i cijenu parkiranja na zračnoj luci sa 15 na 18 kuna po satu. Početkom ove godine cijena parkiranja je dodatno povećana sad ona iznosi 27 kuna po satu. U MZLZ-u kažu da su u 2013. i 2014. ukupno uplatili 30,5 milijuna kuna koncesijske naknade, a ove godine će u tu svrhu u državni proračun uplatiti 46 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close