Makedoniju ruši politička, a ne gospodarska kriza

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2015. u 22:00
Makedonske i albanske zastave zajedno na prosvjedu u Skoplju

Tvrtke se otvaraju za dva dana, bez propisanog minimuma za osnivački kapital, a porezi su vrlo niski.

Bekim Neziri, makedonski ministar gospodarstva, 17. ožujka bio je nazočan početku izgradnje TANAP-a, azerbajdžansko-turskog plinovoda kojim će plin iz Kaspijskog jezera dolaziti u Europu.

Ministar nije na tom događaju bio slučajno, jer je Makedonija zemlja koja je potpuno ovisna o ruskom plinu i želi se priključiti TANAP-u da bi diverzificirala svoje izvore energije. Međutim, na Skoplje se računa i u novom ruskom projektu, plinovodu Turski tok koji završava u europskom dijelu Turske, a kojim bi ruski plin u Europu mogao dolaziti preko Grčke, Makedonije i Srbije. Gotovo istovremeno s početkom radova na TANAP-u, objavljeno kako je ruski Strojtransgaz najavio gradnju plinovoda u Makedoniji koji bi se mogao koristi i kao dio rute za opskrbu Europe ruskim plinom preko Turske.

 

3,2posto

iznosio je rast BDP-a u Makedoniji od 2004. do 2014.

Je li ta bliskost s Rusijom u pozadini "kažnjavanja" Makedonije, kroz "planirani" sukob u Kumanovu s navodnom albanskom terorističkom skupinom, kao i putem političke krize koja potresa Makedoniju, kako tvrdi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov? Ili je u Skoplju riječ o izvornom demokratskom zbivanju, u kojem sudjeluju kako Makedonci, tako i Albanci? Pokretu na čijem je čelu predsjednik Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, koji je premijera Nikolu Gruevskog (stranka VMRO-DPMNE) izložio sramotnom javnom preslušavanju tajnih snimki, kao dokaza za golemu korupciju u vrhu makedonske vlasti?

Odgovore na ta pitanje vjerojatno ćemo morat ćemo pričekati do raspleta krize. U međuvremenu, makedonsko gospodarstvo i dalje je u uzlaznoj putanji. Prema prognozi EBRD-a iz siječnja 2015. rast BDP-a ove godine mogao bi dosegnuti 3,5 posto (vlada planira 4 posto), što je čak bolje od rasta na godišnjoj razini ostvarenog između 2004. i 2014. godine (Gruevski je na vlasti od 2006.), a koji je iznosio visokih 3,26 posto. Rast nije došao sam po sebi, riječ je o zemlji u kojoj porez za kompanije iznosi samo 10 posto, a tvrtka se otvaraju za dva dana i bez zakonski propisanog minimuma za osnivački kapital, zbog čega je postala poželjna investitorima, navode mediji u regiji.

S druge strane, nezaposlenost je na visokih 30 posto, a jasno je i da velik broj ljudi preživljava uz pomoć sive ekonomije koja doseže 40 posto BDP-a. Koliko će trenutna politička kriza utjecati na investitore teško je prognozirati. Svakako, što se brže okončaju sukobi VMRO-a i socijaldemokrata (koji se oboje zalažu za ulazak u EU i NATO), veće su šanse da će zemlja zadržati imidž poželjne investicijske destinacije, koju je prije godinu dana glasno pohvalio i MMF. 

Dobar početak godine

Rast prometa makedonske industrije 13,7 posto

Makedonska industrija u ožujku ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2014. bilježi rast prometa od 13,7 posto, a u odnosu na veljaču ove godine 16,5 posto. Povećanje prometa industrijskom robom u prvom tromjesečju, u odnosu na prošlu godinu, iznosi 10,3 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, promet industrijskom robom na domaćem tržištu u ožujku, u odnosu na ožujak 2014. godine, povećan je za 3,2 posto, dok je na stranim tržištima povećan za 16,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close