Ulagači više vole regiju promatrati kao cjelinu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2015. u 21:59
U Sarajevu se održava međunarodna konferencija 'Jedna regija - jedna ekonomija'

Države regije potencijale će bolje iskoristiti nudeći investitorima zajedničke projekte, zaključeno je u Sarajevu.

Države jugoistočne Europe svoje potencijale mogu puno bolje iskoristiti budu li investitorima nudile zajedničke projekte, a takva suradnja doprinijet će i trajnom učvršćenju mira i stabilnosti u regiji, jedinstvena je ocjena sudionika međunarodne investicijske konferencije koja je u Sarajevu okupila vrijne dužnosnike, gospodarstvenike i investitore.

Konferenciju pod sloganom "Jedna regija – jedna ekonomija" po šesti put je organizirala Bosna Bank International (BBI), čije je sjedište u Sarajevu, a utemeljena je kapitalom iz islamskih zemalja. Jedan od počasnih gostiju bio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je kazao kako su iracionalni napadi na ideju o regiji s jedinstvenim gospodarstvom. Mesić drži kako su zemlje regije neopravdano potcijenile značenje svih drugih tržišta osim zapadnih.

Predsjednik Islamske banke za razvoj (IDB) Ahmad Mohamad Ali kazao je na sarajevskom skupu kako ta novčarska kuća ima znatno veći interes promatrati regiju kao cjelinu i ulagati u nju kao takvu, nego na pojedinačna tržišta država koje se nalaze na zapadnom Balkanu. Predsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić, kazao je kako njegova zemlja snažno zagovara poslovno i gospodarsko povezivanje u regiji i nastoji stvoriti političke pretpostavke za to. 

Komentirajte prvi

New Report

Close