U upisniku založnih prava 624 tisuće pokretnina i prava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. svibanj 2015. u 09:12
Foto: Thinkstock

Upisnik založnih prava predstavlja svojevrsni pandan zemljišnim knjigama u koje se upisuju nekretnine i tereti na njima.

U Upisnik založnih prava, koji vodi Financijska agencija (Fina), od njegovog osnutka 2006. godine do kraja travanja ove godine upisano je više od 624 tisuće pokretnina i prava, poput vozila, računala, strojeva, stada stoke, poljoprivrednih uroda i dr.

Upisnik založnih prava, punim nazivom Upisnik sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika, baza je podataka o upisanim opterećenjima, pravima ili zabranama na pokretninama, dionicama, udjelima i poslovnim udjelima, odnosno predstavlja svojevrsni pandan zemljišnim knjigama u koje se upisuju nekretnine i tereti na njima.

Od početka rada Upisnika 2006. godine do 30. travnja ove godine, Fina je provela upis na 624.094 pokretnina i prava, pri čemu na vozila 164.941, potom računala 97.455, strojeva 46.145 te stada ili stoke 45.426. Najveći broj upisnina, više od 257,2 tisuće, odnosi na ostale pokretnine i prava.

Drugu skupinu čine predmeti i prava kojih je u Upisniku sveukupno 12.900, od čega se na poljoprivredni urod odnosi 5.875, na udjele i poslovne udjele 4.801, na tzv. ukupnost stvari (primjerice roba na skladištu) 2.210, dionice 10, a na patente 4 upisa.

Samo tijekom ove godine, odnosno od početka godine do kraja travnja, najveći broj upisanih pokretnina i prava odnosio se na ostale pokretnine i prava, njih 10.546, a potom na vozila (2.300) i strojeve (1.225), dok je broj upisanih dionica i patenata ostao nepromijenjen, pokazuju podaci Fine.

U Upisnik se unose sudska i javnobilježnička založna prava na temelju sporazuma stranaka te prijenosi prava vlasništva i drugih prava, dionica, udjela i poslovnih udjela obavljeni radi osiguranja.

Predmeti i prava na kojima se stječe neko pravo osiguranjem ili ovrhom, a koja se upisuju u Upisnik, su pokretne stvari i prava, dionice, udjeli i poslovni udjeli u trgovačkom društvu koji se ne upisuju u drugu javnu knjigu, vozila u javnoj evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova te patenti upisani u Registar za patente Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Najčešće se radi o automobilima, strojevima, računalima, umjetničkim djelima, namještaju, poljoprivrednim strojevima, poljoprivrednim stadima, poljoprivrednom urodu, patentima, dionicama i poslovnim udjelima u trgovačkim društvima, pojašnjavaju iz Fine.

Komentirajte prvi

New Report

Close