Tvrtka Aerodromi Srbije upravljat će infrastrukturom i uslugama zračnih luka

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2015. u 22:01
Traži se koncesionar za beogradsku zračnu luku Nikola Tesla

Nova kompanija koja će uskoro biti osnovana okupit će sve aerodrome u Srbiji.

Zorana Mihajlović, potpredsjednica srpske vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, rekla je da će uskoro biti osnovano poduzeće Aerodromi Srbije koje će okupiti aerodrome u Srbiji i zajednički će upravljati njihovom infrastrukturom i uslugama.  

Mihajlović je objasnila da osnivanje kompanije Aerodromi Srbije nije više samo ideja i da je trenutno u tijeku postupak usklađivanja te odluke između ministarstava. Za taj posao je, prije svega, nadležno Ministarstvo gospodarstva. Prema njenim riječima, u sklopu novog poduzeća posve sigurno će se naći i aerodrom Lađevci pokraj Kraljeva koji će biti civilno-vojni aerodrom. Zoran Ilić, pomoćnik ministrice za zračni promet, rekao je da će se aerodromima upravljati s jednog mjesta i da će tu biti objedinjene razne usluge, na primjer low cost, putnički i robni promet i ostalo.

Ilić je dodao da će nakon zaključka vlade biti registrirano novo poduzeće Aerodromi Srbije i tada će se razmatrati koje će sve aerodrome obuhvatiti, a prema njegovim riječima, u sastav nove kompanije ući će i niški aerodrom, Lađevci, Ponikve kod Užice i drugi. Kada je riječ o najvećoj srpskoj zračnoj luci, Nikola Tesla u Beogradu, Zorana Mihajlović je rekla da taj aerodrom ima najveći rast i potencijal u Europi, dodajući da je ta kompanija imala tri i pol puta veću dobit u prva tri mjeseca 2015. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kako je rekla ministrica Mihajlović, u planu je proširenje kapaciteta beogradskog aerodroma, kako bi se podržao njegov trend rasta, koji je veći u odnosu na ostale europske aerodrome, te da je plan da Nikola Tesla postane središnji aerodrom u ovom dijelu Europe. Vlada, objasnila je Mihajlović, nije odustala od planirane koncesije ili drugih oblika stranog ulaganja u beogradski aerodrom. "Cilj je ulaganje u razvoj i nova tehnologija, mi doista hoćemo biti prvi u EUropi, a ne samo u regiji, jer to već jesmo", rekla je Mihajlović. Ona je najavila da će sljedećih tjedana Srbija sa SAD-om potpisati sporazum o izravnim letovima koji bi trebali početi do kraja godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close