Ivan Vrdoljak: ‘Petrokemiju moramo sačuvati!’

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2015. u 11:54
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“To je slučaj kao i s Imunološkim. Kad se zarađivalo puno, nije se investiralo u tvrtku”, istaknuo je ministar.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak osvrnuo na budućnost kutinske Petrokemije gostujući na televiziji N1 te naglasio da postoji rješenje za Petrokoemiju.

"To je slučaj kao i s Imunološkim. Kad se zarađivalo puno, nije se investiralo u tvrtku. Kad je urea bila na 700 dolara, ne znam gdje su otišli ti novci. A sad kad je urea na 3 dolara, spašavamo stvar. Moramo je sačuvati i spriječiti spriječiti gašenje. S novim starteškim partnerima trebamo završiti restrukturiranje. Četiri godine smo imali veću cijenu plina, nego, na primjer, ista tvrtka u Mađarskoj. Tko je vodio tu politiku? Fali nam to da moramo reprogramirati postojeće dugove, a fali nam i kapitala da se digne učinkovitost. Kad uđete u te papire, vidi se da je ta industrija u Hrvatskoj održiva. To je kao kad ste poljoprivrednik, a uzgajate žito i pšenicu. Posadite krastavac da budete konkurentniji", istaknuo je Vrdoljak.

Komentari (5)
Pogledajte sve

“moramo sačuvati”!? pa sačuvali ste je već zauvijek, bez brige, više vam je nitko neće uzeti ni da ga molite.

kada Vrdoljak nešto pojasni, onda je svima sve jasno

@Latzara – potpisujem, ali treba dopuniti i sa privatizacijom te micanjem politike (čitaj: štetočina) iz svih sfera!

Pod svaku cijenu? Umjesto da se tvrtka reformira, odsiječe prekomjerni broj zaposlenih u neproizvodnom dijelu, nađu konkurentniji izvori materijala itd. itd. — ne, mi ćemo samo pumpati novac u mastodont koji se nije udostojio nimalo promijeniti preko 20 godina i opterećivati druge tvrtke u državi njemu na teret. Tako se radilo i s brodogradilištima, tako se radi sa šumama … modus operandi u državnim tvrtkama zbog političkog kadroviranja. Koja bi banka dala Petrokemiji kredit koji je trenutno 100% rezerviran kod HNB-a jer ga Petrokemija nikada neće vratiti? Nitko, to je išlo po nalogu države jer se Petrokemija mora spasiti, mora se namiriti njen sindikat koji ima debelo udjela u propasti tvrtke … Nećemo se nikada opametiti.

New Report

Close