Obama uložio veto na naftovod Keystone XL

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2015. u 10:19
Foto: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je, kako je i obećao, stavio veto na republikanski prijedlog zakona koji daje zeleno svijetlo naftovodu Keystone XL između SAD-a i Kanade, ali koji je naišao i na veliko protivljenje ekoloških udruga, javljaju agencije.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je, kako je i obećao, stavio veto na republikanski prijedlog zakona koji daje zeleno svijetlo naftovodu Keystone XL između SAD-a i Kanade, ali koji je naišao i na veliko protivljenje ekoloških udruga, javljaju agencije.

Vođa senatske većine Mitch McConnell je nakon Obamine odluke odmah najavio da će Senat tu odluku pokušati osporiti do 3. ožujka, no to nije najizglednije jer usprkos većini, republikancima nedostaje još četiri glasa da ponište predsjednikov veto.

Obama, koji je odbacio prijedlog zakona samo nekoliko sati nakon što je poslan u Bijelu kuću, rekao je da je State Department bio isključen iz cijelog procesa koji bi trebao presuditi je li taj projekt koristan sa SAD te da to nije bilo "mudro".

"Kroz ovaj prijedlog zakona, američki Kongres pokušava zaobići ustaljeni i dokazani proces koji bi pokazao koristi li ili ne izgradnja i korištenje prekograničnog naftovoda nacionalnim američkim interesima", napisao je predsjednik u poruci kojom stavlja veto na Keystone XL.

Naftovod TransCanada Corp vrijedan 5,3 milijarda dolara trebao bi prenositi 830.000 barela sirove nafte dnevno sa zapada Kanade do Nebraske gdje bi se priključio na rafinerije u Meksičkom zaljevu preko postojećih naftovoda.

Nekoliko kanadskih udruga za zaštitu okoliša tvrdi kako nema nikakvog načina da se emisije ugljičnog dioksida predloženog naftovoda Keystone XL ublaže te su pozvale američkog predsjednika Baracka Obamu da odbaci ovaj zajednički projekt SAD-a i Kanade.

Udruge su istaknule kako Kanada nema savezne propise za kontrolu emisije stakleničkih plinova iz naftnih pijesaka u državi Alberti, izvoru nafte koja bi putem Keystone XL-a stizala do SAD-a.

Kanadski premijer Steven Harper dao je podršku daljnjem razvoju korištenja energetski intenzivnih naftnih pijesaka što znači da će Kanada značajno povećati svoje emisije stakleničkih plinova te uzročno podbaciti u ispunjavanju svojih klimatskih ciljeva.

Danielle Droitsch, predstavnica jedne od kanadskih udruga za zaštitu okoliša, izjavila ja: "Nespojivo je da Kanada nastavi razvoj svojih naftnih pijesaka i paralelno ispuni međunarodne klimatske dogovore. Ono što vidimo je puno obećanja, a naša vlada traži da Obamina administracija vjeruje kako će Kanada provesti mjere za ublažavanje emisija iz naftnih pijesaka."

Obama je rekao kako će se njegove odluke o dozvoli za izgradnju projekta temeljiti na informacijama o tome kolike će biti emisije stakleničkih plinova projekta.

U priopćenju TransCanade, nositelj projekta se pak navodi: "Za stanovnike Sjedinjenih Američkih Država, Keystone XL temeljni je izbor za 5,3 milijardi dolara vrijedan vrhunski energetski infrastrukturni projekt koji će poboljšati energetsku sigurnost te prevoziti gotovo milijun barela OPEC-ove nafte, ali i podržati više od 40.000 izravnih i neizravnih radnih mjesta bez ikakvog značajnog utjecaja na emisije stakleničkih plinova".

Komentirajte prvi

New Report

Close