Ruđer čeka novac EU za projekt od 16 mil. eura

Autor: Tomislav Oharek , 25. veljača 2015. u 11:43
Istraživački brod Vila Velebita

Zajednički projekt ‘Morski eksperimentalni centar bioraznolikosti’ IRB-a i HAZU-a.

Još jedan projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) na putu je za Bruxelles.

Riječ je o strukturnom projektu Morski eksperimentalni centar bioraznolikosti – MORExpo kojeg provode Ruđerov Centar za istraživanje mora u Rovinju i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Naime, ovaj projekt, vrijedan 16 milijuna eura, nedavno je uvršten na indikativnu listu infrastrukturnih projekata Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) za Europski fond za regionalni razvoj 2014. – 2020. te je u iščekivanju zelenog svjetla iz Bruxellesa.

Osnivanje ovakvog tehnološki sofisticiranog centra ojačat će međunarodnu konkurentnost IRB-a i HAZU-a kao centara znanstvene izvrsnosti te povećati kvalitetu temeljnih i usmjerenih istraživanja u području oceanologije. Naime, oceanološke aktivnosti ruđerovog Centra za istraživanje mora (CIM) mogu se sažeti kroz pojmove nadzora (monitoringa), provedbe temeljnih i primijenjenih istraživanja te obrazovnih aktivnosti. Sve te aktivnosti izrazito su višeslojne i multidisciplinarne, što je jedna od strateških i komparativnih prednosti IRB-a.

Međutim, postojeći objekti u izrazito su lošem stanju. Riječ je o objektima izgrađenim 1891. godine, te vremešnim laboratorijima i instrumentima, a istraživački brod Vila Velebita, drvene konstrukcije, koji  je znanstvenicima na raspolaganju star je 70 godina. Iako su i s ovakvom zastarjelom infrastrukturom znanstvenici CIM-a ostvarili odlične rezultate u suradnji s javnim i gospodarskim sektorom te povukli značajna sredstva iz EU fondova, nažalost zbog svega navedenog, nerijetko su bili primorani odbiti velik broj vrijednih projekata i partnerstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close