‘Sindikati, predložite uštede, umjesto destabilizacije’

Autor: Ana Blašković , 21. veljača 2015. u 12:19
Renata Suša, HŽ infrastruktura/G. Žućko/PIXSELL

Sindikati i Uprava zaratili oko najave racionalizacije poslovanja HŽ-ove tvrtke.

Pružne građevine, tvrku kćer HŽ Infrastrukture, treba restrukturirati, pri čemu će dio od 1600 zaposlenih ostati bez posla.

"To je tvrtka koja 95 posto prihoda ostvaruje od HŽ Infrastrukture, a to su prihodi poreznih obveznika. Takva tvrtka, koja radi tri puta skuplje, treba se restrukturirati, rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić dodajući da je to zadnja nerestrukturirana HŽ-ova tvrtka. Čelnica HŽ Infrastrukture Renata Suša pozvala je sindikate da predlože mjere uštede umjesto "da prosvjedima destabiliziraju tvrtku". Apelirala je pristanu na izmjene 41 milijun kuna vrijednog kolektivnog ugovora "čime bi se moglo spasiti stotinjak radnih mjesta".

"Je li nužno i dalje jamčiti niz dodataka na plaću, prosječno 28 dana godišnjeg odmora, treći mirovinski stup i stopostotnu naknadu za bolovanje do 42 dana? Pozivamo sindikate da dođu s prijedlogom radničkog dioničarstva jer naš je cilj spasiti tvrtku i omogućiti normalno poslovanje", kaže Suša dodajući da su sindikati dosad odbijali sve prijedloge. Planom se želi smanjiti broj podizvođača kojima je tvrtka lani dala 120 milijuna kuna poslova iako ih je sama mogla obaviti.

Lanjski prihodi iznosili su 660 milijuna kuna, a ove će se prepoloviti na 332 milijuna. Suša ističe da bi prijedlog o izdvajanju iz matične kompanije, kako bi mogla konkurirati za EU projekte, u pitanje doveo sigurne prihode. Upitno je i bi li tvrtka mogla osigurati europske poslove zbog neefikasnosti jer je zarada od 304.000 kuna po zaposleniku tek tećina prihoda pandana iz Slovenije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close