EK koči američku kupnju Alstoma

Autor: Tomislav Pili , 19. veljača 2015. u 21:59
Nova prepreka za GE/REUTERS

Očekuje se istraga o utjecaju na tržišno natjecanje.

Preuzimanje energetskog biznisa francuskog Alstoma za što je američki General Electric lani ponudio 12,4 milijardi eura mogla bi zakočiti Europska komisija (EK).

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, EK će vrlo vjerojatno provesti detaljnu provjeru da li to preuzimanje utječe na tržišno natjecanje. S tog stajališta, Komisija je vrlo skeptična prema tom poslu, tim više jer nije dobila čvrste dokaze koji bi je uvjerili u suprotno, dodaju izvori. Ako do provjere dođe, a moguće je da bude javno objavljena već sljedećeg tjedna, to će biti za sada posljednja prepreka koja se ispriječila u tom, od početka kontroverznom preuzimanju.

Podsjetimo, sama najava američkog konglomerata da želi kupiti dio poslovanja francuskog industrijskog ponosa izazvala je žestoke reakcije francuske politike. Ipak, prašina se nakon nekog vremena malo slegla. Glasnogovornik EK-a Ricardo Cardoso odbio je komentirati medijske napise o otvaranju istrage, a komentar iz Alstoma je ostao nedostupan. Iz General Electrica su poručili kako u potpunosti surađuju s europskim tijelima. No, General Electric već ima iskustva s europskim regulatorima tržišnog natjecanja i to negativna. Tako je 2001. propalo njegovo planirano preuzimanje američke kompanije Honeywell zbog protivljenja europskog regulatora, dok je američki pandan dao zeleno svjetlo.

Komentirajte prvi

New Report

Close