Za Varaždinsku županiju 25 milijuna kuna za kredite za konkurentnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2015. u 14:31
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Za mjeru “Kreditom do konkurentnosti” iz programa “Kreditom do uspjeha 2014.” za Varaždinsku županiju osiguran je kreditni potencijal od 25 milijuna kuna, a ugovor o provedbi programa u utorak su u Varaždinu potpisali ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, varaždinski župan Predrag Štromar i predstavnici 11 poslovnih banaka.

Za mjeru "Kreditom do konkurentnosti" iz programa "Kreditom do uspjeha 2014." za Varaždinsku županiju osiguran je kreditni potencijal od 25 milijuna kuna, a ugovor o provedbi programa u utorak su u Varaždinu potpisali ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, varaždinski župan Predrag Štromar i predstavnici 11 poslovnih banaka.

Kreditni potencijal osiguran za Varaždinsku županiju od 25 milijuna kuna je za razdoblje trajanja programa od četiri godine ili do iskorištenja kreditnog potencijala.

Ministar Maras pojasnio je da se ovakvi ugovori potpisuju u svim županijama u Hrvatskoj i da se tom mjerom poduzetnicima osigurava sufinanciranje kamata 4 do 5 posto, što omogućuje kredit kod komercijalnih banaka u konačnici od otprilike 2 posto. Riječ je o jako povoljnim kreditima koji će omogućiti velikom dijelu malih i srednjih poduzetnika da uspješnije razvijaju svoje projekte, zapošljavaju ljude i budu konkurentni.

Ujedno je najavio da će u četvrtak na Vladi biti odluku o novom programu Poduzetnički impuls koji bi trebao obuhvatiti sve mjere Ministarstva poduzetništva i obrta, vrijedan četiri milijarde kuna.

Po ministrovim riječima teret gospodarskog oporavka i izlazak Hrvatske iz recesije, za koji najavljuje da će se dogoditi ove godine, iznijeli su i osigurali upravo mali i srednji poduzetnici.

Danas potpisani ugovor predviđa da Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu na poduzetničke kredite sa 2 postotna boda za proizvodne djelatnosti i 1 postotni bod za uslužne djelatnosti.

Županija se uključila u program kroz subvenciju kamate od po 1 postotnog boda za kredite vezane uz proizvodne i uslužne djelatnosti. U sufinanciranje kamate uključili su se i pojedini gradovi i općine s područja Županije.

Ukoliko se pokaže da 25 milijuna kuna neće biti dovoljno resorno ministarstvo je spremno povećati kreditni potencijal Varaždinskoj županiji, kazao je Maras navodeći da će na razni cijele Hrvatske u idućih godinu do godinu i pol ministarstvo sufinancirati ovakve kredite s oko 1,5 milijardi kuna.

Za Varaždinsku županiju rekao je da je jedna od najkonkurentnijih županija kada je u pitanju gospodarstvo i poduzetništvo. Posebno je istaknuo izvoz Varaždinske županije koji je zabilježio rast u 2013. u odnosu na 2012. za 55 posto.

"Ovdje se isplati ulagati i država ulaže. Kroz razne programe u Varaždinsku županiju uložili smo, odnosno odobrili potpora, u iznosu od 214 milijuna kuna u tri godine, što se očito isplati jer je nezaposlenost pala za više od 20 posto", zaključio je Maras.

Zadovoljna potpisanim ugovorom je i varaždinski župana Predrag Štromar koji ističe kako već sada postoji veliki interes gospodarstvenika i mišljenja je da će se iznos od 25 milijuna kuna vrlo brzo potrošiti.

Nakon potpisivanja ugovora ministar Maras obišao je i dvije varaždinske Mobilis i Tekim u Poduzetničkoj zoni u Jalkovcu.

Komentirajte prvi

New Report

Close