U burzovnoj premijeri TNG-a protrgovano 1,4 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 13. veljača 2015. u 16:30
Ivana Gažić (ZSE), John Karavanić (Tankerska Next Generation) i Ivan Kurtović (Interkapital vrijednosni papiri) zvonom su označili početak trgovanja dionicom, Foto: Petar Glebov / Pixsell

Dionica Tankerske Next Generation uvrštena na Zagrebačku burzu.

Zagrebačka burza (ZSE) u četvrtak je barem nakratko izgledala onako kako svjetske burze izgledaju već nekoliko godina – uvrštenje nove dionice, veliki interes ulagača i rast cijena. Na burzu je uvrštena dionica Tankerske Next Generation (TNG), kompanije koja je kapital u inicijalnoj javnoj ponudi po prvi puta nakon 2007. prikupila i od malih ulagača.

TNG je u premijernom burzovnom nastupu zabilježila značajan promet od preko 1,4 milijuna kuna čime je, uz HT, bila jedina dionica s milijunskim prometom. Iako je tijekom trgovanja postigla i 68 kuna, cijena se zaustavila na 65 kuna, što je istovjetno cijeni u upisu. Tako su se ostvarila predviđanja predsjednice Uprave ZSE-a Ivane Gažić koja je u uvodnoj prezentaciji prije početka trgovanja u 11 sati istaknula da dolaskom TNG-a burza dobiva snažnog igrača s gotovo pola milijarde kuna tržišne kapitalizacije i s velikim udjelom slobodnih dionica što će pospješiti likvidnost.

Početak trgovanja kruna je procesa koji je trajao 10 mjeseci, naglasio je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave Interkapital vrijednosnih papira, kuće koja stoji iza ovog IPO-a. “Kontaktirali smo preko 400 investitora iz Hrvatske, Europe i SAD-a. Ono što posebno veseli je podatak o 1300 upisnika dionica”, istaknuo je Kurtović. U upisu su mirovinski fondovi sudjelovali s 54 posto, mali ulagači s 19 posto, investicijski fondovi s 15, a osiguravatelji s 12 posto udjela.

Kompanija je prikupila 208 milijuna kuna što je dovoljno za nabavku dva nova broda, naglasio je John Karavanić, predsjednik Uprave TNG-a. Karavanić je predstavio i rezultate kompanije za četvrto tromjesečje koji pokazuju prihode od 1,5 milijuna dolara te dobit od 880.000 dolara. Da je na burzu došla velika kompanija govori i simulacija koju je za Poslovni dnevnik izračunala Gordana Miškulin, direktorica odjela poslovnog razvoja ZSE-a. Kada bi TNG bio uključen u sadašnji sastav CROBEX-a, prema free-float tržišnoj kapitalizaciji nalazio bi se na 15. mjestu od 25 dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close