GALERIJA: Ovako izgleda montažna kuća u kojoj ništa ne smijete mijenjati

Autor: Agencija VLM , 16. siječanj 2015. u 11:01
Foto: Vipp

Danska kompanija Vipp koja proizvodi kante za smeće od čelika okušala se i u gradnji: rezultat je kompletno namještena prefabricirana kuća od metala i stakla.

Kompanija Vipp već je godinama poznata i izvan granica svoje domovine Danske po svom izvrsnom dizajnu kanti za smeće. S vremenom se njihova proizvodnja proširila i na doista široku lepezu uporabnog produkt dizajna: od sanitarija, preko ogledala do kuhinjskog posuđa i kupaoničkog namještaja.

No prošle godine učinili su vjerojatno najveći iskorak u svojoj karijeri stvorivši Vipp shelter, prefabriciranu tj. montažnu kuću od pocinčanog čelika i stakla. U samo 55m2 smjestila se kuhinja, dnevni boravak, spavaća soba, kupaonica, ali i radni kutak.

Projektom Vipp Shelter željelo se ići ukorak s novim trednovima zelene gradnje u kojoj bi se urbani čovjek više okrenuo prirodi. Ili, kako kažu u Vippu, kojom bu bio što više uronjen u nju. Stoga bi dizajneri kuće željeli da vlasnici svoje kuće postave daleko od drugih nastambi.

Ta izoliranost doprinjela bi, vjeruju, čovjekovom zbližavanju sa prirodom, ali i samim sobom.

Lokacija je jedina stavka koju proizvođači ne uvjetuju kupcu. Naime, kako je kuća opremljena do najsitnijeg detalja Vippovim proizvodima, tvrtka zahtijeva da vlasnici ništa ne smiju mijenjati u njoj, budući da su svi proizvodi njihovi odnosno dizajnerski.

No nije to jedina stavka koja bi mogla odbiti kupce. Cijena od 485 tisuća eura nije mala ni za dobrostojeće Dance. Tim više što bi većina ovakve kuće koristila za odmor.

Komentirajte prvi

New Report

Close