‘Privremena prodaja dionica Mercatora? Dezinformacija’

Autor: Božica Babić , 12. siječanj 2015. u 22:00
Todorićevi potezi vezani uz akviziciju Mercatora opet pod povećalom/Robert Anić/PIXSELL

Navodi se kako se Agrokor nada da bi za otkup interes mogli iskazati i mirovinski fondovi koji su već uskakali.

Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, posljednjih nekoliko tjedana traga za kupcima kojima bi kroz opcijske, odnosno terminske ugovore privremeno prodao 38 posto dionica Mercatora s obvezom kasnijeg prava na ponovni otkup toga udjela, objavio je u ponedjeljak ljubljanski Dnevnik pozivajući se na neslužbene informacije i ne navodeći izvor od kojega je dobio tu informaciju.

Na upit stoje li tvrdnje slovenske tiskovine iz Agrokora su nam uzvratili tek kratkim odgovorom da "informacija nije točna." List iz susjedne nam države koji je, baš kao i svi tamošnji mediji, sustavno secirao sve Todorićeve poteze vezane uz akviziciju Mercatora, također ističe kako spomenuta transakcija ne bi bila realizirana izravno preko koncerna Agrokora nego je treba provesti Agrokor Investments, Todorićeva tvrtka čije je sjedište u Nizozemskoj.

Međutim, navode također, u Agrokoru se ipak nadaju kako bi za otkup ponuđenih 38 posto dionica Mercatora interes možda mogle iskazati pojedine banke, ali i neki od mirovinskih fondova iz Hrvatske koji su Todoriću proteklih godina u više navrata pomogli u određenim dvojbenim financijskim situacijama. Slovenska tiskovina navodi kako su hrvatski mirovinci i sada u akciji. Tvrde da mirovinci ponovno kupuju dionice Mercatora i na taj način sprečavaju da se ta dionica, danas u portfelju Agrokora, ne sruši ispod 70 eura. Prodajom gotovo četrdeset posto udjela u nedavno preuzetoj kompaniji, iznosi nadalje ljubljanski Dnevnik, Todorić pokušava dobiti financijsku injekciju kojom će popraviti aktualnu nelikvidnost koncerna te servisirati dio dospjelih dugova.  

Dnevnik podsjeća kako je Agrokoru dospjela isplata 50 milijuna eura kredita francuskoj banci BNP Paribas Fortis, a uskoro ga čeka i obveza vraćanja dijela zajma koji mu je, navode, upravo za preuzimanje Mercatora svojedobno dala rovinjska Adris grupa. Ovom nizozemskom transakcijom Agrokor, prema ocjeni Dnevnika, pokazuje da su bile točne konstatacije pojedinih slovenskih institucija i dužnosnika kako Todorić zapravo uopće nije imao zatvorenu financijsku konstrukciju za preuzimanje Mercator grupe.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

DEZINFORMACIJA ILI INFORMACIJA….NAMA NI IZ ĐEPA NI U ĐEP
pofuk

nema više para!!!! sada je najlakše priključit se opet na državne jasle ( pazite se penzići – fondovi ) možda penzija počme stizat ko lanč paketi – već se plaćaju računi preko konzuma, sada mirovinska lovixca ode todi prema tome penzićima samo paketić obračunat barem 30 – 40 posto skuplje ( kaoi sve druge cijene u konzumu )[emo_smijesak]

New Report

Close