Ministar Maras četiri nova mini vodiča za poduzetnike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. studeni 2014. u 13:27
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Pri donošenju zakona i propisa ključna je procjena njihovih ekonomskih učinaka na poduzetnika i gospodarstvo u cjelini, rekao je Maras te izrazio nadu da će mini vodiči doprinijeti boljoj informiranosti malih i srednjih poduzetnika.

 U sklopu Nacionalne konferencije projekta "Poboljšanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice BIZimpact II" u srijedu su predstavljanja četiri tematska mini vodiča za male i srednje poduzetnike sa aktualnim informacijama iz područja radnog zakonodavstva, prijenosa poslovanja, zaštite okoliša i zaštite potrošača.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako riječ je o samom finalu projekta kroz koji se u protekle dvije godine radilo na informiranju poslovne zajednice o zakonodavnim promjenama i njihovom utjecaju na gospodarstvo.

Pri donošenju zakona i propisa ključna je procjena njihovih ekonomskih učinaka na poduzetnika i gospodarstvo u cjelini, rekao je Maras te izrazio nadu da će mini vodiči doprinijeti boljoj informiranosti malih i srednjih poduzetnika.

Mini vodič nije zamjena za zakon, ali će poduzetnicima i radnicima svakako omogućiti njegovo lakše razumijevanje. Poduzetnicima će smanjiti nedoumice, dok će se radnici moći upoznati sa svojim pravima, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavljajući mini vodič Zakon o radu.

Rekao je i kako je novi zakon o radu korak naprijed, jer će omogućiti lakše poslovanje poduzetnika s ciljem očuvanja radnih mjesta, bržeg restrukturiranja tvrtki i sprečavanja rada na crno, a napomenuo je i da je u izradi i mini vodič o zaštiti na radu.

Projekt BIZimpact II ukupno je vrijedan 1,4 milijuna eura, traje od ožujka 2013. do ožujka 2015., a cilj mu je poboljšati poslovnu okolinu u Hrvatskoj i konkurentnost malog gospodarstva.

Mini vodiči donose najaktualnije informacije iz područja Zakona o radu, prijenosa poslovanja, zaštite okoliša i zaštite potrošača te daju pregled i prikaz utjecaja propisa na poslovnu zajednicu te popis institucija i izvora gdje mali i srednji poduzetnici mogu potražiti dodatne informacije.

Voditelj projektnog tima Ricardo Pinto izrazio je zadovoljstvo uspješnom provedbom dosadašnjih aktivnosti u sklopu kojih je izrađena elektronička aplikacija koja će omogućiti poduzetnicima izravno sudjelovanje pri donošenju propisa, unaprijeđen je javno-privatni dijalog, pokrenut je SME forum i Newsleeter, organizirane su konferencije na regionalnoj razini, izrađeno je 12 mini vodiča, dok su u pripremi još tri (zaštita na radu, zaštita geografskog podrijetla i dodaci sigurnosti hrane).

Komentirajte prvi

New Report

Close