Hrvati žele beskontaktno plaćati, ali se boje

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 17. studeni 2014. u 11:27
Sanja Žigić, MasterCard

Plaćanje najmodernijom vrstom kartica kod nas još uvijek u povojima.

Hrvatska je od 2012. jedna od 36 europskih i 66 svjetskih zemalja u kojima je prisutno beskontaktno plaćanje karticama, no zasad je udio jako malen.

Usvijetu se tako može plaćati na 36,9 milijuna lokacija, no unatoč razvijenosti kartičarstva, još uvijek se 85 posto plaćanja odvija gotovinom. Istraživanje MasterCarda na 1000 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj pokazuje da ih je 59% zainteresirano za tu tehnologiju, no glavna prepreka je strah da plaćanje nije sigurno i naviknutost na tradicionalne načine plaćanja. "Ovaj je način plaćanja čak i sigurniji, jer se kartica ne odvaja od korisnika, samo se prislanja na uređaj. Dok za transakcije male vrijednosti, u Hrvatskoj je to 100 kuna, nije potrebna autorizacija PIN-om, veći se iznosi autoriziraju potpisom ili PIN-om", pojasnila je Sanja Žigić, MasterCardova menadžerica za Hrvatsku.

Sljedeći je korak uvođenje autorizacije otiskom prsta, što se već primjenjuje na iPhoneu 6 i karticama jedne norveške banke, a do 2020. svi bi trgovci trebali omogućiti beskontaktno plaćanje. Lani je u Europi utrostručen broj beskontaktnih transakcija i učetverostručen volumen, a broj prodajnih mjesta udvostručen je u godinu dana. Zasad četiri hrvatske banke izdaju ove kartice: Erste, OTP, RBA i Podravska banka. Mobilno je plaćanje dosta razvijeno: 74 posto ispitanika plaća SMS-om, najčešće parking, 48 posto provjerava stanje računa, a 23 posto ih se služi mobilnim bankarstvom. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izgubiš karticu, kao da si izgubio novac, pošto ne treba PIN. Od kad su to uveli dižem cijelu plaću prvi dan i poslije plaćam gotovinom.

New Report

Close