Azijske tvrtke i Warren Buffett najviše skrivaju od javnosti

Autor: Tomislav Pili , 07. studeni 2014. u 16:20
Warren Buffett/Reuters

Najbolje rezultate na listi od 124 kompanije ostvarili su talijanski ENI, britanski Vodafone i norveška naftna kompanija Statoil.

Velike svjetske kompanije prave su utvrde tajnovitosti, ako je suditi po izvješću Transparency Internationala (TI) o transparentnosti u korporativnom svijetu.

Izvješće obiluje zanimljivim podacima, pa tako donosi da kompanije iz Azije objavljuju vrlo malo podataka o svom poslovanju. Dok se azijska tajnovitost može pripisati i kulturološkim razlozima, zanimljivo je da misterioznost voli i kompanija koja je sinonim za informacije – američki Google.

 

4kompanije

Amazon, Google, Apple i IBM ne objavljuju u kojim sve državama posluju njihove podružnice

Ta je kompanija 13. najlošije rangirana tvrtka među 124 najvećih izlistanih kompanija čija je tržišna kapitalizacija lanjskog svibnja prelazila 14 bilijuna dolara. Najbolje rezultate na ljestvici ostvarila je talijanska energetska kompanija ENI, a slijedi je britanski telekomunikacijski operater Vodafone dok je na treće mjesto zasjela još jedna europska kompanija, norveški naftni div Statoil. TI je za rangiranje uzeo tri mjerila – provođenje antikorupcijskih programa, organizacijsku transparentnost te izvještavanje o aktivnostima u drugim državama gdje multinacionalke imaju podružnice.

Europa dominira
Općenito, europske kompanije dominiraju vrhom ljestvice. Od 10 najtransparentnijih, sedam ih dolazi iz Europe. S druge pak strane, najlošije je stanje u Aziji iz koje dolazi osam od 10 najmanje transparentnih tvrtki. Tako se na začelju nalaze Bank of China, japanska Honda te kineska Bank of Communications. Među 10 najlošijih našla se i najveća ruska banka Sberbank, ali i Berkshire Hathaway, tvrtka čuvenog američkog investitora Warrena Buffeta koja je šesta najlošije rangirana kompanija.

 

65kompanija

ne objavljuje iznos političkih donacija

Inače, općenita situacija nije ponajbolja. Tako je više od 50 posto bodova u sva tri mjerila uspio dohvatiti samo Vodafone. K tome, čak 90 kompanija ne objavljuje nikakve podatke o iznosu poreza koje su platile izvan matične države gdje imaju sjedište. Pitanje poreza u posljednje vrijeme sve je naglašenije kada se govori o prekograničnom poslovanju američkih divova Googlea i Applea, a sklonost skrivanju podataka o poslovanju kod internetskih divova pokazuje i izvješće TI-a.

Sljubljenost s politikom
Naime, Amazon, Apple, Google i IBM ne objavljuju cjelovitu listu država u kojima posluju njihove podružnice. Sljubljenost politike i krupnog biznisa nije nikakva novost, no izvješće pokazuje da 65 kompanija ne otkriva iznose donacija političkim strankama ili kandidatima, od toga 28 američkih tvrtki.

 

90kompanija

od njih 124 ne objavljuje nikakvu informaciju o plaćenim porezima u drugim državama

Prema riječima predsjednika TI-a Josea Ugaza, potrebna je veća transparentnost multinacionalnih kompanija čija snaga u svjetskom gospodarstvu usko konkurira najvećim zemljama. "Tvrtke koje ne reagiraju na zahtjeve ljudi za većom transparentnošću i odgovornosti, riskiraju nanošenje štete svom brandu i gubitak klijenata", rekao je Ugaz.

Komentirajte prvi

New Report

Close