Transparency International: Velike kompanije premalo otkrivaju o svojim poslovima u inozemstvu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2014. u 10:20
Arhivska fotografija: Robert Anić / Pixsell

Ta organizacija za borbu protiv korupcije sa sjedištem u Berlinu izdvojila je pet najmanje transparentnih kompanija.

Najveće svjetske tvrtke otkrivaju malo ili ne daju nikakve financijske detalje o svojim operacijama u inozemstvu, navodi se u izvješću Transparency Internationala (TI), u kojem se posebno ističu kineske kompanije i banke, ali i američki tehnološki divovi, kao što su Amazon i Google.

Ta organizacija za borbu protiv korupcije sa sjedištem u Berlinu izdvojila je kao pet najmanje transparentnih kompanija Bank of China, Honda Motor, Bank of Communications, Agricultural Bank of China i Sberbank.

"Potrebna je veća transparentnost multinacionalnih kompanija čija snaga u svjetskom gospodarstvu usko konkurira najvećim zemljama. Tvrtke koje ne reagiraju na zahtjeve ljudi za većom transparentnošću i odgovornosti, riskiraju nanošenje štete svom brandu i gubitak klijenata", rekao je predsjednik Transparency Internationala Jose Ugaz.

Oko tri četvrtine od 124 kompanije koje je TI analizirao ne otkriva informacije o porezima u stranim zemljama, a gotovo polovica ne objavljuje nikakve informacije o prihodima u inozemstvu, navodi se u izvješću.

Tvrtke su rangirane na temelju izvješća o mjerama za sprječavanje korupcije, informacija o podružnicama i društvima, te informacija o financijskim operacijama u inozemstvu.

Prema tim kriterijima, europske kompanije pokazale su se najboljima, posebice talijanski Eni, britanski Vodafone i norveški Statoil.

Konglomerat poznatog ulagača Warrena Buffeta Berkshire Hathaway zauzeo je šesto mjesto na ljestvici najmanje transparentnih multinacionalnih kompanija, dok su općenito velike tehnološke kompanije ocijenjene relativno slabo. Amazon, Apple, Google i IBM dobili su ocjenu manju od 3 na ljestvici od 10.

"Iznenađujuće, sektor koji omogućuje veću transparentnost je jedan od najmanje transparentnih", zaključuje TI.

Komentirajte prvi

New Report

Close